24ur Inšpektor in 24ur Fokus: Novice s kontekstom

Obvestilo

24ur Inšpektor in 24ur Fokus: Novice s kontekstom

Katja Humar in Vida BožičkoFoto: Katja Humar in Vida Božičko

»Pa veš, kam gremo?« vpraša snemalec Edi Sep. »Mislim, da je nekje na Poljanski,« odgovori novinarka Maja Roš za volanom avtomobila z oznako POP TV in čez deset minut pripelje pred vrata Zavoda za kulturno dediščino. Z ekipo se je namreč ta teden posvetila ponarejanju umetnin. »Tukaj smo zato, da dobimo čim bolj reportažen in detajlen opis tehnike, s katerimi strokovnjaki odkrivajo ponarejene umetnine,« pove Roševa.

To je le ena od tem, ki jih je Inšpektor vzel pod drobnogled. Inšpektor in Fokus sta mladi rubriki informativne oddaje 24ur, v katerih se novinarji poglobljeno posvetijo različnim tematikam, jih raziščejo, predstavijo vzroke, posledice in možne rešitve. »Ko so lani ukinili Epilog, smo se odločili, da bi radi ohranili poglobljene teme. Uvedli smo še eno rubriko,« pravi novinarka Maja Sodja.

Medtem ko se Inšpektor posveča predvsem potrošniškim temam in je bolj uporabniško naravnan, Fokus na površje postavlja aktualne in včasih bolj zapostavljene, prezrte teme. »Gre za poglobljeno novinarstvo, bi si upala reči preiskovalno, a je to za moj okus še vedno premalokrat. Poglobljeno in analitično, to pa vedno. Temo poskušamo obdelati z vseh vidikov. Novicam dodajamo kontekst, ki ga kot enominutne v informativnem programu nimajo. Stopimo korak nazaj in pokažemo širšo sliko,« o poslanstvu dveh rubrik pravi njuna urednica Suzana Lovec. O doseženemu namenu pričajo tudi podatki o gledanosti – rubriki sta ob sobotah in nedeljah, ko sta na sporedu, najbolj gledani del informativne oddaje 24ur.

BTC, dve platni, čopiči, barve in Kandinsky. Hvala in nasvidenje. Umetniško navdihnjena in s polno vrečo umetniških pripomočkov se Maja in Edi spet usedeta v avto. »Imeti moraš ideje. Za nekatere teme je namreč težko dobiti sliko. Pomembno je imeti domišljijo, razmišljati o tem, kako prikazati neko temo in jo približati gledalcu,« pravi Maja. Boem s čopičem v roki, ki poskuša posnemati poteze slavnega slikarja, čigar slika stoji poleg njega, na tleh pa še nekaj prvih poskusov. Ker je slavne ponarejevalce težko dobiti pred kamero, takšen trenutek pričarajo kar v studiu POP TV-ja.

S terena nazaj za mizo. Ves proces traja vsaj pet delovnih dni, običajno pa deset. So tudi teme, ki jih novinar pripravlja mesec ali več. Prvi dan novinarji posvetijo preučevanju teme in usklajevanju terminov za pogovore s sogovorniki. Naslednja dva dneva sta namenjena terenskemu delu in snemanju, sledi pisanje scenarija, zadnja dva dni pa montaža, ko se delo zares prične.

Kako peturni material spraviti v pičlih 15 minut? »Zamisliti si moraš dramaturgijo, ki ohranja gledalčevo pozornost. Včasih takoj veš, kako zasnovati prispevek, včasih ne. Včasih kapne med vožnjo domov ali tuširanjem. Včasih temo sanjam,« razlaga Maja, ki meni, da je pet dni za poglobljen prispevek še vedno premalo. »Teme bi pridobile dodatno vrednost, če bi novinarjem dopustili še več časa za raziskovanje,« pravi.

»Umetnost našega dela je, da se moramo vsak teden spoznati na novo temo,« še pove Maja in z nasmehom naglas razmišlja, ali naj gre raje kar domov in o prispevku razmišlja pod tušem ali naj še malo ostane. »Včasih temo naredijo sogovorniki, včasih zgodba kar sama steče, včasih pač ne,« doda. Očitno je tokratna tema ena od tistih, ki ji bo vzela več časa za razmislek. Maja že ve, da bo spet lovila zadnje minute:: »Pet dni ni nikoli dovolj, pa tudi ko jih je sedem, bi jih želela več.«