Evropska novinarska nagrada novinarki in fotografinji Meti Krese

Novice

Evropska novinarska nagrada novinarki in fotografinji Meti Krese

Slovenska novinarka in fotografinja Meta Krese je dobitnica evropske novinarske nagrade »Pisanje za Srednjo in Vzhodno Evropo za leto 2011«. Nagrado je prejela za svoje kritično poročanje o življenjskih razmerah Romov v Sloveniji.

Meta Krese se v svojem izvrstnem poročilu osredotoča na težke življenjske razmere Romov v Sloveniji. Njeno kritično in ganljivo poročilo z naslovom »Na obisku pri Romih na Dolenjskem« je bilo marca letos objavljeno v slovenski izdaji revije National Geographic. Poročilo so spremljale fotorafije Arneja Hodaliča. Meta Krese iz prvoosebne perspektive raziskuje dolenjsko naselje, kjer družine živijo v hišah brez elektrike in vode. Zdi se, kot da je svet pozabil nanje. Novinarka se posveti tudi kompleksni diskriminaciji manjšine, ki jo v Sloveniji sestavlja med 7.000 in 12.000 ljudi, ki večinoma živijo v izoliranih naseljih.

»Romi so v naši družbi močno ožigosani, kar se na žalost kaže tudi v odnosu novinarjev do njih,« je na podelitvi povedala Meta Krese. Mediji zatorej tudi odražajo splošno znane stereotipe o manjšini, je bila kritična novinarka. Meta Krese, ki je diplomirala iz agronomije in magistrirala iz kulturne antropologije, je povedala, da so njeni dvomi o tem, ali je opis bede Romov v medijih tudi poskrbel za stereotipe, izginili po tem, ko je vstopila v naselje. »Le nekaj kilometrov stran od mest, kjer večina ljudi živi v stilu, vlada velika beda. In s tem dejstvom se ni lahko sprijazniti.«

Meta Krese, novinarka in fotografinja, rojena leta 1958 v Ljubljani, dela za številne slovenske časopise in revije. Za svoje novinarsko in fotografsko delo je prejela veliko nagrad. Namen novinarske nagrade »Pisanje za Srednjo in Vzhodno Evropo« je vzpodbuditi novinarsko raziskovanje Evrope in evropske integracije, počastiti pa dela, ki predstavljajo prispevek k podiranju meja.

Denarno nagrado sta že osmič podelili avstrijska tiskovna agencija APA in Bank Austria, častni gost letošnje podelitve na Dunaju pa je bil nekdanji nemški minister za zunanje zadeve Hans-Dietrich Genscher. Spregovoril je o trenutnih izzivih za Evropo in svojih političnih izkušnjah z združevanjem Evrope.

Več informacij o nagradah Pisanje za Srednjo in Vzhodno Evropo (Writing forCEE) najdete na spletni strani, kjer je objavljen tudi nagrajeni prispevek Mete Krese.