Evropski parlament malteškega premierja Muscata poziva k takojšnjemu odstopu

Iz medijev

Evropski parlament malteškega premierja Muscata poziva k takojšnjemu odstopu

vb/mc, STAFoto: Pixabay

Strasbourg, 18. decembra – Evropski parlament je po torkovi razpravi o vladavini prava na Malti in političnih pretresih po novih razkritjih, povezanih s preiskavo umora novinarke Daphne Caruana Galizia danes sprejel resolucijo, v kateri je malteškega premierja Josepha Muscata pozval k takojšnjemu odstopu.

Če bo Muscat, ki je sicer napovedal, da bo odstopil po 12. januarju, ostal na položaju, bi to lahko kompromitiralo preiskavo umora novinarke, so opozorili poslanci.

Resolucijo je Evropski parlament sprejel z 581 glasovi podpore, proti je bilo 26 poslank in poslancev, vzdržanih pa 83. Razvoj dogodkov na Malti v zadnjih letih je resno ogrozil pravno državo, demokracijo in temeljne svoboščine, poudarjajo v resoluciji.

V dokumentu poslanci izpostavljajo obtožbe v povezavi s korupcijo na račun malteškega premierja in zlasti njegovega vodje kabineta ter nekdanjega ministra za turizem, pa tudi drugih članov vlade.

Evropski parlament je pozval k uvedbi mehanizma za zaščito demokracije. Ta naj bi omogočil nepristransko ocenjevanje demokratičnih standardov ter omogočil zaščito vladavine prava v vseh članicah unije. Pozdravil je tudi izjavo podpredsednice Evropske komisije Vere Jourove, da bi lahko neizvajanje pravosodnih reform na Malti bilo podlaga za sprožitev postopka po 7. členu pogodbe o EU.

Malto so poslanci pozvali, naj odpravi shemo za podeljevanje državljanstev za tuje vlagatelje, saj prestavlja grožnjo prizadevanjem za boj proti pranju denarja.

Evropski parlament bo tudi vzpostavil novo evropsko nagrado za preiskovalne novinarje, ki se bo imenovala nagrada Daphne Caruana Galizia za izredne dosežke na področju preiskovalnega novinarstva.