IFJ: Letos naraslo število ubitih novinarjev

Iz medijev

IFJ: Letos naraslo število ubitih novinarjev

STAFoto: IFJ

Bruselj, 31. decembra – Število novinarjev in medijskih sodelavcev, ki so umrli med opravljanjem svojega poklica, se je letos v primerjavi z letom 2017 povečalo za 12 primerov. Ubitih je bilo skupno 94 novinarjev in medijskih sodelavcev. Prvič po treh letih se je spremenil trend upadanja števila ubitih novinarjev, je danes sporočila Mednarodna zveza novinarjev (IFJ).

Med letos ubitimi novinarji je 84 novinarjev, kamermanov in tehnikov ter deset medijskih sodelavcev, ki so delali kot vozniki, varnostniki ali posredniki. Med smrtnimi žrtvami je letos šest žensk, povzema nemška tiskovna agencija dpa.

Leta 2017 je po svetu med opravljanjem svojega poklica umrlo skupno 82 novinarjev in medijskih sodelavcev.

Na seznamu držav po številu ubitih novinarjev ima neslavno prvo mesto Afganistan, kjer je letos umrlo 16 reporterjev, sledi Mehika z 11 ubitimi novinarji in medijskimi sodelavci, Jemen z devetimi in Sirija z osmimi smrtnimi žrtvami. V Indiji so zabeležili smrt sedmih reporterjev, v Pakistanu, ZDA in Somaliji po pet. V Evropi so bili ubiti štirje novinarji, in sicer v Franciji, Bolgariji, Turčiji in na Slovaškem.

Seznam potrjuje varnostno krizo za novinarje, je ob tem sporočil IFJ. Izpostavili so tudi grozljiv umor savdskega novinarja Džamala Hašodžija. Predsednik IFJ Phillippe Leruth je države, članice Združenih narodov pozval, naj sprejmejo konvencijo o varnostni in zaščiti novinarjev, ki ga je IFJ na sedežu ZN v New Yorku predstavil oktobra letos.