Iz torte so sestavljali morebitno koalicijo

Novice

Iz torte so sestavljali morebitno koalicijo

Lea Dvoršak

Otrok in pomembnosti njihovega dostopa do kvalitetnih informacij ne gre zanemarjati. So namreč v vsakem trenutku obkroženi z informacijami in treba jim je pojasniti, kaj se dogaja okoli njih. »Nekoč, ko ni bilo interneta, so starši otrokom lahko preprosto zatisnili oči in ušesa, ko so se odločili, da nečesa ne smejo vedeti,« današnje stanje s preteklostjo primerja Markus Mörchen, glavni urednik otroške dnevnoinformativne oddaje Logo za otroke na nemški televiziji ZDF. »Danes otrok na svojem pametnem telefonu v vsakem trenutku vidi vse tisto, kar vidimo tudi mi. Zato je pomembno, da razume, kaj se dogaja okoli njega.«

Slovenska oddaja s podobnim konceptom Infodrom je stara zgolj eno leto, medtem ko je Logo obeležil že 25 let oddajanja. 17 oddaj na teden, namenjenih otrokom med osmim in dvanajstim letom. »Otroci imajo veliko vprašanj. Če jim stvari pojasnimo, se počutijo mnogo bolj varne, zato moramo govoriti o temah, ki jih zanimajo in jim vzbujajo vprašanja,« pravi Markus Mörchen. Otroci potrebujejo informacije. Bolje kot so obveščeni, manj jih je strah, pojasnjuje. »Skoraj 20 odstotkov časa namenimo politiki, veliko govorimo o ekonomiji in znanosti, športu in vsakdanjem življenju otrok. Tudi vreme imamo – pravijo namreč, da k pravi informativni oddaji spada tudi vreme.« Logo je mešanica dnevnih novic iz sveta in novic iz otroškega sveta, ki se jih neposredno dotikajo. Vsak dan si ustvarjalci v uredništvu postavijo enako vprašanje: kaj mora biti pojasnjeno danes? Na to si odgovorijo tudi na podlagi novic v ‘odraslih’ medijih. Potem najdejo pravi način, kako to pojasniti otrokom.

Otroci lahko vprašajo vse, kar jih zanima

»Govorimo enostavno, v preprostem jeziku in razumljivo. Pri pojasnjevanju si pomagamo z grafikami in podobami. Razjasnimo ozadje in kontekst, podamo dejstva. Postavljamo vprašanja, ki nam jih pošiljajo sami otroci, in jih tako spodbujamo k sodelovanju, k soustvarjanju oddaje,« našteva značilnosti Loga Markus Mörchen. Participacija otrok je ključna. Mlade gledalce je potrebno jemati resno in ni prav, da bi jim pokazali samo delčke problemov, ne pa cele zgodbe. Pravico imajo vedeti in razumeti vse, še trdi Mörchen. Zato med novice vključijo tudi tiste najtežje. Vojno v Siriji, na primer. »Želeli smo čim bolje pojasniti, kaj se tam dogaja in zakaj. Tudi tako težka tema je primerna za otroke. Nikoli ne prikažemo slik trupla ali mučenja, jim pa o tem povemo in pojasnimo z risanimi podobami, ki niso tako krute.« Nobena tema ni prepovedana, a kljub temu je ključno, da za določeno temo izberejo pravi čas. »Obravnavamo tudi poboje v šolah, spolne zlorabe in podobne grozote, ampak šele, ko so prisotne v večini medijev in se jim otroci tudi v vsakdanjem življenju ne morejo izogniti.« Posameznih primerov pa ne izpostavljajo, prav tako ne umorov znotraj družine. »Kako naj otroku pojasnim, da je nek oče umoril lastnega otroka? Tu ni kaj pojasnjevati, to je preprosto prehudo, nerazumno in narobe,« pojasnjuje Markus Mörchen.

Veliko pozornosti namenijo politiki in poskušajo otrokom vzbuditi zanimanje zanjo. »Najbrž me boste vprašali, zakaj?« se nasmehne Mörchen. »Zato, ker lahko pomagamo otrokom razumeti politiko. Z njo se namreč srečujejo vsak dan!« Zato je pomembno, da jim odrasli omogočimo, da imajo svoje mnenje o njej. Starši se ves čas pogovarjajo o politiki, in kar poskušajo storiti na Logu, je  opremiti otroke z znanjem, da se bodo lahko vključili v diskusijo. Ne samo o vodilnih politikih v državi, ampak tudi o lokalni politiki v njihovem okolju. »Tudi to, kdaj in kje je postavljena neka šola in zakaj promet poteka mimo njihove hiše s tako hitrostjo, je politična odločitev.  Živeti v sodobni družbi namreč pomeni, da si neprestano obkrožen s politiko,« še dodaja glavni urednik novic oddaje Logo. Otroci so v oddaji spremljali tudi letošnje strankarske volitve in s pomočjo različno obarvanih kosov tort sestavljali morebitno koalicijo. Otroci-novinarji pa se pogosto z ekipo odpravijo tudi na teren in se s politiki srečajo iz oči v oči. Tako jih lahko vprašajo vse, kar jih zanima. »V zadnjih 10 letih smo zabeležili veliko otrok, ki so uspeli priti v kontakt s politiki in opozoriti nase. Učimo jih, da lahko prevzamejo odgovornost zase in za svet okoli sebe, kar naj bi jim pomagalo postati odgovorni odrasli ljudje v prihodnje.« Statističnih raziskav, ki bi to potrjevale, še nimajo, vendar se po 25 letih delovanja k njim že obračajo njihovi prvi gledalci, ki so zdaj sami starši in h gledanju Loga spodbujajo svoje otroke, pravi Markus Mörchen.

Po 25 letih jih jemljejo resno

Marsikaj velikega je danes mogoče zato, ker za tem stoji 25 let dela.  Ko smo nekoč začenjali z idejo, da bi delali novice za otroke, so se nam mnogi kolegi smejali, se Mőrchen spominja začetkov. Nekateri novinarji v medijski hiši ZDF pa so idejo takoj podprli in danes za otroško informativno oddajo skrbi uigrana ekipa s približno 20 novinarji in izkušenimi tehniki, grafiki, raziskovalci in voditelji. Javne osebe jih jemljejo enako resno kot druge informativne oddaje in celo svetovna imena kot Justin Bieber, Steven Splielberg in Angela Merkel pristajajo na intervjuje. »Dobili smo celo nagrado za najboljšo informativno oddajo, ki sploh ni otroška nagrada, ampak je namenjena odraslim oddajam,« se pohvali Markus Mörchen.

Slovenska oddaja Infodrom na TV Slovenija se po viziji in konceptu skoraj ne razlikuje od nemške verzije, ampak je po le enem letu oddajanja vendarle še precej bolj v povojih. Tudi priznanja znotraj lastne medijske hipe je precej manj. »Ko smo v Infodromu pokrivali volilno kampanjo in smo povabili volilne kandidate, so nam znotraj lastne medijske hiše to prepovedali,« je Markusu Mörchnu priznala Barbara Stegeman iz RTV Slovenija. Obstaja namreč interno pravilo, da lahko soočenja kandidatov potekajo samo v informativnih oddajah, Infodrom pa uradno spada v otroški program. »Ampak so se potem omehčali in nam dali posebno dovoljenje,« je na koncu priznala in dodala še, da  pri nas politiki niti približno niso tako zadovoljni, če jih želijo vključiti v oddajo. Čez dvajset let bo tudi pri nas bolje, sta zaključila skupaj z Markusom.

Na Logo uredništvu razmišljajo o še enem koraku naprej: začeti še z dnevno oddajo z novicami za mlade, a je do tega Mörchen nekoliko skeptičen, saj misli, da »mladi ne bodo hoteli gledati oddaje za katero jim odrasli pravijo, da je namenjena njim in jo zaradi tega morajo gledati«. Gledajo pa Logo tudi odrasli. Samo 50 odstotkov gledalcev je otrok, polovica pa je odraslih, tudi starejših, ki prav tako potrebujejo pojasnila in pišejo na uredništvo, da so šele po Logo oddaji razumeli novice iz dnevnoinformativnih oddaj za odrasle. Tudi starši jo gledajo in pošiljajo uredništvu vprašanja, na katera ne znajo odgovoriti svojim otrokom. Ali pa učitelji, ki oddajo kažejo v šoli in tako pojasnjujejo ali pa si pomagajo pri učenju.  Logo grafike in novinarje novačijo uredništva drugih informativnih oddaj, saj postajajo novice vse bolj zapletene in jih tudi odrasli težje razumejo.