Izjemen uvod kampanje Za obSTAnek

Novice

Izjemen uvod kampanje Za obSTAnek

Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Dragi prijatelji STA in vsi, ki ste se že aktivno vključili v kampanjo Za obSTAnek, v kateri zbiramo sredstva za Slovensko tiskovno agencijo,

s ponosom sporočamo, da nam je z vašo pomočjo v enem tednu od uradnega začetka kampanje uspelo zbrati znesek, ki je enak enomesečnemu nadomestilu države za javno službo STA. S pomočjo sms-donacij ter donacij na TRR smo do petka zbrali: 189.000 evrov. Donatorji, ki ste se že odzvali naši prošnji za pomoč, ste zagotovili, da bo skoraj sto sodelavcev STA za opravljeno delo dobilo plačilo, kar želi vladni urad za komuniciranje z nezakonitim finančnim izsiljevanjem preprečiti.

Hvala vam!

Akcija je povezala državljanke in državljane, različne družbenoodgovorne organizacije in podjetja, ki se zavedajo pomena javnega servisa, kot ga zagotavlja STA in ne pristajajo na novinarstvo po nareku oblasti. Žal kaže, da kljub domačim in tujim pojasnilom odločevalci še niso razumeli svojih zakonskih obveznosti, ko gre za financiranje STA, zato potrebujemo vašo pomoč še naprej. Želimo si zbrati nadomestilo za enoletni znesek za opravljanje javne službe, saj bi s tem zagotovili stabilnost delovanja STA v tem letu, ne glede na nezakonito ravnanje oblasti. Verjamemo, da bomo skupaj agenciji omogočili, da prebrodi čas do trenutka, ko bo svojo pravico dosegla na sodišču ali bo uspela najti kakšno drugo rešitev. Vsi mi, prijatelji STA, se zavedamo nevzdržnega položaja, v katerem smo se znašli zagovorniki javnega interesa in javnih služb, saj za opravljanje javne službe namesto države vnovič plačujemo posamezniki in pravne osebe, v tem primeru celo »iz žepa«, a druge poti ni, če jih želimo ohraniti. Obveznost oblasti je, da javne službe ohranja in jih krepi, oblasti, ki tej obveznosti nasprotujejo, so protidružbene. Zato ne bomo nehali opozarjati na nezakonito stanje, vladni urad za komuniciranje in vlado pa vnovič pozivamo, naj izpolni svoje zakonske obveznosti, saj jih naša akcija od njih ne odvezuje.

Zato se ne uSTAvimo, ampak nadaljujmo. Za sodelavce STA, za verodostojno informacijo, za kakovostno medijsko krajino, za svobodo in demokracijo. Za obSTAnek in za obstanek.

Bodite kreativni in širite glas o kampanji tudi z generatorjem gesel na zaobstanek.si in darujte:

1.) s ključnima besedama STA1 in STA5 na 1919;

2.) na TRR SI56 6100 0002 5727 075 (Društvo novinarjev Slovenije, Vošnjakova ulica 8, Ljubljana, BIC/SWIFT: HDELSI22, Koda namena: CHAR, Referenca SI99);

3.) prek kreditnih oziroma plačilnih kartic (več na zaobstanek.si);

4.) v mobilni denarnici mBills (v zavihku donacije).

Verjamemo, da bo odločnemu odgovoru javnosti na nezakonito finančno izsiljevanje agencije sledilo tudi zavedanje o posledicah nezakonitega ravnanja urada za komuniciranje in vlade. Do takrat pa darujte in pomagajte #zaobstanek.