Novinarje pozivamo k dosledni prijavi groženj

Stališče

Novinarje pozivamo k dosledni prijavi groženj

Foto: Pierluigi Bumbaca, Primorske novice

Novinarje pozivamo, da vse grožnje prijavijo policiji. Od policije pričakujemo, da bo to zadnjo kot tudi vse prejšnje grožnje novinarjem resno obravnavala, od tožilstva pa, da bo storilce preganjalo. Medijski inšpektorat pozivamo, da opravi nadzor odstranjevanja neprimernih komentarjev v spletnih medijih.

Društvo novinarjev Slovenije ostro obsoja grožnjo s smrtjo (»Šus v glavo takim izmečkom …«), ki jo je zoper Matijo Stepišnika v komentarju na facebook strani Nove24TV objavil njihov bralec. Grožnja, ki jo je bil deležen urednik Večera, je le zadnja v nizu številnih verbalnih napadov na novinarje, ki se stopnjujejo in dobivajo že tudi razsežnosti fizičnega nasilja. Sprašujemo se, ali bomo res dovolili, da počasna erozija spoštovanja, neprimerne in žaljive izjave, tudi grožnje in spodbujanje k nasilju, ki ne prihajajo le od anonimnih komentatorjev, ampak od politikov, intelektualcev, pomembnih članov slovenske družbe, postanejo nekaj sprejemljivega in normalnega. Ali je res normalno, da novinarje ob opravljanju njihovega dela fizično napadajo, da jih politiki žalijo po družbenih omrežjih, da mediji spodbujajo žaljive komentarje in dovoljujejo sovražni govor? Zavedamo se, da odgovornost za nizek nivo javnega diskurza nosijo tudi nekateri novinarji in mediji, ki javno obračunavajo s svojimi kolegi. Takšno okolje je za novinarje ogrožajoče, zato vse težje opravljajo svoje delo.

Društvo novinarjev se zavzema za spremembe kazenske zakonodaje, ki bodo omogočale učinkovitejše sankcioniranje sovražnega govora in groženj, ter sprejem medijske zakonodaje, ki bo normalizirala slovenski medijski prostor.