Novinarji brez meja: Medijska svoboda upada po vsem svetu, tudi v Sloveniji

Iz medijev

Novinarji brez meja: Medijska svoboda upada po vsem svetu, tudi v Sloveniji

STA

Pariz, 20. aprila (STA) – Svoboda medijev se je v letu 2015 drastično poslabšala, predvsem v Amerikah, v danes objavljenem poročilu ugotavljajo Novinarji brez meja, ki opozarjajo pred “novo dobo propagande”. Medijska svoboda upada tudi v Sloveniji, ki je na lestvici 180 držav padla za pet mest na 40. mesto.

Indeks svetovne medijske svobode, ki ga pripravljajo Novinarji brez meja, razvršča 180 držav glede na dejavnike, kot so medijska neodvisnost, samocenzura, vladavina prava, transparentnost in zlorabe.

Letošnji indeks je nakazal padec medijske svobode v vseh regijah sveta, je za francosko tiskovno agencijo AFP povedal generalni sekretar Novinarjev brez meja Christophe Deloire.

“Vsi kazalci kažejo na poslabšanje. Številne oblasti poskušajo znova pridobiti nadzor nad svojimi državami in se bojijo preveč javne razprave,” je povedal Deloire.

“Dandanes oblasti vse lažje naslavljajo javnost prek novih tehnologij, ob tem pa je vse večja stopnja nasilja nad tistimi, ki predstavljajo neodvisne informacije,” je dodal.

“Vstopamo v novo dobo propagande, kjer nove tehnologije omogočajo poceni širjenje komunikacije, informacij. Na drugi strani pa so novinarji tisti, ki so v napoto,” je poudaril Deloire.

Še posebej zaskrbljujoča je po navedbah Novinarjev brez meja Latinska Amerika. V Venezueli in Ekvadorju je institucionalizirano nasilje glavna ovira do medijske svobode, medtem ko je v Hondurasu to organiziran kriminal, v Braziliji korupcija, v Argentini pa koncentracija lastništva.

Na vrhu lestvice medtem že šesto leto zapored kraljuje Finska, sledita ji Nizozemska in Norveška.

Na lestvici medijske svobode Novinarjev brez meja pa sta v lanskem letu najbolj napredovali Tunizija, ki se je predvsem zaradi zmanjšanja nasilja in števila sodnih postopkov povzpela za 30 mest na 96. mesto, in Ukrajina, ki se je predvsem zaradi umirjanja nasilja na nemirnem vzhodu države izboljšala za 22 mest in zasedla 107. mesto.

Na repu lestvice po so se znašle Kitajska, Sirija, Turkmenistan, Severna Koreja in Eritreja.

Na lestvici pa je močno padla Poljska, ki se je znašla na 47. mestu oz. 29 mest nižje kot lani, saj je nova konzervativna vlada sprejela ukrepe za nadzor javnih medijev. Tadžikistan je medtem padel za 34 mest in se znašel na 150. mestu predvsem zaradi vse večje avtoritarnosti tamkajšnjega režima.

Slovenija je v primerjavi z lani padla za pet mest in se znašla na 40. mestu, tik nad ZDA. Novinarji brez meja so opozorili, da je obrekovanje v Sloveniji še vedno kriminalizirano ter da novinarje in medije pogosto tožijo znani politiki. Obregnili so se še ob pravico do popravka in možnost, da sodišča novinarjem ukažejo razkritje njihovih virov.