Novinarji časnika Dnevnik pripravili protestni shod

Novice

Novinarji časnika Dnevnik pripravili protestni shod

Ker je pred dnevi minilo 500 dni, odkar je uredništvo Dnevnika nazadnje vodil odgovorni urednik s polnim mandatom, so novinarji tega časnika pripravili protestni shod. Podpredsednik aktiva novinarjev Dnevnika Primož Cirman je na shodu opozoril, da so novinarji žrtve odločitev uprave in lastnikov, da pri odločanju nimajo nobene besede in da jim krčijo pravice iz kolektivnih pogodb.

Čeprav je Dnevnik že več kot 500 dni brez odgovornega urednika, uprava tega časnika kljub večkratnim pozivom izvršnega odbora aktiva novinarjev še ni našla kandidata za ta položaj. Kot je znano, je imenovanje kandidata za odgovornega urednika, ki ga je pred tremi meseci podprla večina zaposlenih, preprečil največji lastnik Dnevnika. Cirman ob tem opozarja, da rezanje finančnih sredstev za novinarsko delo in življenje z danes na jutri povzročata permanentno negotovost in stihijo pri urednikovanju posameznih redakcij, kar onemogoča vsakršne razprave o tem, kako bo Dnevnik odgovoril na izzive na medijskem trgu. Po besedah članice aktiva novinarjev Ranke Ivelja so želeli Dnevnikovi novinarji s tem shodom pokazati tako javnosti kot tudi upravi in lastnikom, da jim ni mar za prihodnost in da želijo oblikovati še boljši časnik, saj lahko samo tako preživi na trgu.

Aktiv novinarjev Dnevnika je na shodu predstavil zahteve, da se uprava in lastniki čim prej dogovorijo o imenovanju odgovornega urednika s polnim štiriletnim mandatom, da uprava ne posega v tarifni del kolektivne pogodbe in krči pravice zaposlenim ter da se uredi status honorarno zaposlenih in preneha z zmanjševanjem njihovih prejemkov.