Obvodno financiranje sovražnega govora

Stališče

Obvodno financiranje sovražnega govora

Predsednik vlade je potrdil,  na kar je društvo novinarjev o oglaševanju podjetij v državni lasti opozarjalo že v času predvolilne kampanje, pa Slovenski državni holding še ni ukrepal.

V Društvu novinarjev Slovenije (DNS) že vrsto let opozarjamo na velik porast sovražnega govora v medijski krajini. Pri tem z naskokom prednjačijo mediji, ki so povezani z najmočnejšo parlamentarno stranko. Priča smo naslovnicam in vsebinam, ki ne spodbujajo le nestrpnosti, ampak odkrito hujskajo proti posameznim skupinam ljudi: migrantom, istospolnim, ženskam …  in napadajo vse, ki se zavzemajo za človekove pravice. Načrtno ustvarjajo tudi klimo sovraštva do novinarjev in medijev.

Gre za nedopustno prakso, ki je država ne le omogoča s popolno pasivnostjo pri regulaciji področja medijev, ampak odkrito spodbuja prek podjetij v večinski ali pomembni  lasti Republike Slovenije, ki so najpomembnejši oglaševalci v teh medijih. Poziv predsednika vlade v tem kontekstu pozdravljamo kot prvi korak pri prekinitvi prakse, na katero je DNS opozarjal že pred začetkom letošnje volilne kampanje, a naše pobude niso naletele na ustrezen odziv.