Novinarska učilnica: Posegi v zasebnost pri delu fotoreporterjev

Obvestilo

Novinarska učilnica: Posegi v zasebnost pri delu fotoreporterjev

Foto: hippopx.com, CCO

Društvo novinarjev Slovenije in Aktiv fotoreporterjev in fotografov

v sredo, 16. junija 2021, ob 18. uri organizirata delavnico o POSEGIH V ZASEBNOST za fotoreporterje in fotografe.

Fotoreporterji_ke si želite narediti dobro fotografijo, pri tem pa lahko trčite v pravico do zasebnosti drugih. Ko se srečata pravica do svobode izražanja in pravica do zasebnosti, je tudi v primeru fotografije potrebno tehtanje pravic.

Na spletni delavnici bomo z odvetnico Jasno Zakonjšek iskali odgovore na vprašanje, katere so tiste okoliščine, ki nagnejo tehtnico na eno ali drugo stran.

    • Kakšna so pravila za fotografiranje v javnih prostorih in kakšna v zasebnih?
    • Kaj velja, ko gre za fotografiranje politikov, policistov, ljudi na ulici, otrok itd.?
    • Kakšne so lahko posledice na kazenskopravnem in civilnopravnem področju, če pri fotografiranju na nedovoljen način posežemo v zasebnost drugih?
    • Kakšna je obstoječa sodna praksa in kako odgovarja na konkretne dileme iz prakse?
Jasna Zakonjšek

Jasna Zakonjšek je diplomirala na Pravni fakulteti v Ljubljani leta 2003 in od takrat dalje je zapisana odvetništvu. Od leta 2007 je odvetnica in sedaj direktorica Odvetniške pisarne Zakonjšek, d.o.o. Velik del svojega časa posveča medijskemu pravu. Njena področja delovanja pa so tudi civilno pravo, delovno pravo, upravno pravo ter nepremičninsko in stvarno pravo.

Za pridobitev dostopa do spletnega dogodka do 15. junija 2021 izpolnite prijavni obrazec na dnu strani. Prek prijavnega obrazca ali na naslov generalni@novinar.com do petka, 11. junija 2021, pošljite vprašanja, na katera bo odvetnica na delavnici odgovorila. Na e-naslov, ki ga boste navedli v prijavnici, vam bomo na dan dogodka poslali sporočilo s povezavo in navodili za udeležbo.

Udeležba je za člane in članice Društva novinarjev Slovenije ali Aktiva fotoreporterjev in fotografov brezplačna. Nečlani plačajo kotizacijo 10 evrov + DDV. Podatke za plačilo prejmete ob prijavi.

mju135[1]

Dogodek izvajamo v sklopu sofinanciranja vloge PODPRI: razvoj inovativnih modelov podporništva in komuniciranja za NVO, s katero bomo konzorcijski partnerji v času trajanja (1. 11. 2019–31. 1. 2022) naslovili problematiko nižanja demokratičnih standardov v Sloveniji in krčenja prostora za delovanje civilno družbenih organizacij na področju človekovih pravic, enakosti in svobode medijev z razvojem inovativnih modelov podporništva in komuniciranja za nevladne organizacije. Aktivnosti sofinancira Ministrstvo za javno upravo v okviru javnega razpisa za razvoj in profesionalizacijo NVO in prostovoljstva 2019.