Poziv lastnikom POP TV: brez kapitalskih in političnih posegov v novinarstvo

Stališče

Poziv lastnikom POP TV: brez kapitalskih in političnih posegov v novinarstvo

Foto: Mavric Pivk, Delo

V Društvu novinarjev Slovenije, Hrvaškem novinarskem društvu in Sindikatu novinarjev Hrvaške z zaskrbljenostjo spremljamo razvoj dogodkov na Slovaškem, kjer si vladajoča politika s premierjem Robertom Ficom na čelu prizadeva popolnoma podrediti javne in zasebne neodvisne medije, jih skuša utišati, finančno onemogočiti, s spremembami zakonodaje celo uničiti javno radiotelevizijo, na kar je opozorila tudi Evropska zveza novinarjev.

Ob tem pa nas posebej skrbijo tudi resni in popolnoma nesprejemljivi poskusi vplivanja na uredniško politiko največje komercialne televizije TV Markiza, ki je vsaj do nedavnega bila eden najpomembnejših stebrov kritičnega, profesionalnega in nepristranskega novinarstva na Slovaškem. Z zamenjavo njihovega odgovornega urednika, s spremembo uredniške politike in s pritiski na neodvisno novinarsko poročanje novinarjev TV Markize, namreč gledamo reprizo dogajanja, ki smo mu bili pred dvema letoma priča v Sloveniji, na največji komercialni televiziji POP TV. Obe televiziji – tako TV Markiza in POP TV sta v lasti istega podjetja, češke korporacije PPF.

Več mednarodnih novinarskih združenj je že v primeru Slovenije PPF opozorilo, da morajo biti kapitalski interesi lastnika nevezani na delovanje neodvisnega medija, da se posli, ki jih ima mednarodna korporacija PPF s posamičnimi vladami, ne smejo prepletati z novinarskim poročanjem, predvsem pa ne smejo vplivati na to, da lastniki od urednikov in novinarjev pričakujejo, da bodo servilni do vsakokratne oblasti. Na Slovaškem se dogaja ravno to – sterilizacija novinarstva, nov nekritičen pristop, prepoved postavljanja kritičnih vprašanj, trivializacija medijskega poročanja.

V lasti češke korporacije PPF je tudi hrvaška komercialna televizija RTL, ki zagotovo prav tako velja za močno, profesionalno in neodvisno medijsko hišo. V zadnjem času prihaja od tam vedno več zaskrbljenih pozivov, da jih skušajo lastniki in vodstvo »nevtralizirati« pri novinarskem poročanju, da so razmere za delo vedno slabše (podobno tudi na POP TV v Sloveniji) in da je slabitev informativnih programov tako na Hrvaškem kot tudi v Sloveniji posledica dejstva, da močan informativni program ni prioriteta lastnikov medijev, ampak prej ovira.

Zato v vseh treh novinarskih organizacijah izražamo polno podporo slovaškim kolegom, obenem pa pozivamo lastnika – PPF, da zagotovi novinarskim redakcijam v vseh treh državah avtonomno delovanje, brez kapitalskih in političnih posegov v njihovo delo ter brez nastavljanja urednikov po želji aktualne politike.