Sankcija zoper Mateja Korošca je sporna, nesorazmerna in pretirana

Stališče

Sankcija zoper Mateja Korošca je sporna, nesorazmerna in pretirana

Društvo novinarjev Slovenije meni, da je odločitev o umiku novinarja RTV Slovenija Mateja Korošca iz živih javljanj s političnih dogodkov, zaradi izjave, izrečene v Dnevniku TV Slovenija ob obisku predsednice vlade v Mariboru, sporna, nesorazmerna in pretirana.

Če vodstvo uredništva meni, da je novinar kršil profesionalne standarde nacionalke, da naj novinarji v živih javljanjih v osrednjo informativno oddajo ne podajajo vrednostnih sodb in komentarjev, bi to moralo rešiti z notranjo strokovno komunikacijo. Tako drastična sankcija zoper novinarja je nerazumljiva, saj do mešanja poročanja in komentiranja na RTV Slovenija prihaja tudi v mnogih drugih primerih, kar očitno pomeni, da standardi niso argumentirano določeni. Problematičen je tudi kontekst kazni, ki je bila izrečena zaradi poročanja o političnem vrhu države, in skupaj z intenzivnostjo odziva vodstva uredništva odpira vprašanja o morebitnem političnem pritisku v tej zadevi, obenem pa zbuja dvom v neodvisno in avtonomno ravnanje vrha uredništva.

Vodstvo uredništva informativnega programa pozivamo, naj neprimerno sankcijo umakne in tudi na podlagi tega primera opravi nujno notranjo razpravo o (ne)spornih novinarskih praksah javljanj v živo.

Upravni odbor DNS