Šest hrvaških lokalnih televizij začasno ob koncesijo zaradi sovražnega govora do migrantov

Iz medijev

Šest hrvaških lokalnih televizij začasno ob koncesijo zaradi sovražnega govora do migrantov

STAFoto: Pixabay

Zagreb, 26. novembra – Hrvaški svet za elektronske medije je danes odločil, da bodo šestim lokalnim televizijam, ki so predvajale sovražni govor v oddaji Bujica, začasno odvzeli koncesije za oddajanje. Tri lokalne televizije v Zagrebu, Osijeku in Slavonskem Brodu ne bodo oddajale 24 ur, še tri lokalne televizije pa štiri ure.

Na spletni strani hrvaške agencije za elektronske medije so objavili oceno sveta za elektronske medije, da je šest televizijskih postaj kršilo zakon o elektronskih medijih v določilih o prepovedi sovražnega govora. Koncesije jim bodo začasno odvzeli 3. decembra.

V oddaji Bujica so obravnavali politične, varnostne in druge vidike migrantske krize. Med drugim pa so predvajali »Izpoved T.L. – Zagrebčanke, žrtve migrantskega ropa«, pri čemer so pozivali k sovraštvu in nasilju do migrantov kot identitetno določene skupine, navaja svet za elektronske medije.

Tudi gostje v studiu so govorili o migrantih kot o »bolni skupini, ki prenaša nalezljive bolezni, kot so aids, hepatitis in tuberkuloza«. S tem so pri gledalcih lahko ustvarili vtis, da gre za nevarnost javnemu zdravju. Med drugim so gostje zatrdili, da migranti namerno širijo nevarne bolezni, navaja svet.

Opozorili so, da se voditelj in urednik oddaje Velimir Bujanec ni ogradil od sovražnega govora svojih gostov, temveč je tudi sam uvodoma povedal, da gre za »divjake, ki prihajajo z vzhoda, da bi posiljevali«. Na ta način je usmeril oddajo na spodbujanje sovraštva in diskriminacije, so dodali.

Svet je sicer sprejel nekatera pojasnila lokalnih televizij, češ da so oddajo predvajali v živo in da niso mogli vplivati na sovražni govor v oddaji. Niso pa sprejeli pojasnil nekaterih televizij, da so med predvajanjem spornega prispevka in po njem objavili opravičilo gledalcem.

S 24-urnim odvzemom licence so kaznovali postaje Z1, Slavonsko-brodsko in Osiješko televizijo. Ker so oddajo celo ponovile, jih bo prihodnji ponedeljek, 3. decembra, doletel celodnevni mrk oddajanja. Televizije Srce TV iz Čakovca, Adriatic TV iz Zadra in TV Jadran iz Splita pa tisti dan ne bodo smele oddajati štiri ure v udarnem večernem terminu.

Voditelj Bujice Velimir Bujanac je znan po povzdigovanju nacistične ideologije in razširjanju skrajnih desničarskih stališč. Pred leti je bil pogojno obsojen na deset mesecev zapora, ker je priznal, da je s kokainom plačal storitve prostitutk. Bujanec je tudi znan po svojih prijateljskih odnosih s hrvaško predsednico Kolindo Grabar-Kitarović.