V DNS pretreseni ob strelskem obračunu z nizozemskim novinarjem in ga obsojamo

Stališče

V DNS pretreseni ob strelskem obračunu z nizozemskim novinarjem in ga obsojamo

Foto: DWDD, Creative Commons Attribution 3.0 Unported

Peter R. de Vries, znani nizozemski preiskovalni novinar s področja kriminala, se bori za življenje, potem ko ga je neznani storilec ustrelil sredi Amsterdama v torek zvečer. Po poročanju medijev je v kritičnem stanju. V Društvu novinarjev Slovenije smo ob tej novici pretreseni. Novinarju in njegovim bližnjim izrekamo vso podporo, strelski napad pa najostreje obsojamo in pričakujemo, da ga bodo pristojni organi na Nizozemskem obravnavali z vso resnostjo. Spodbudno je, da je policija že kmalu aretirala osumljence. Ponavljamo pa, da morajo organi pregona storiti vse, kar je v njihovi moči, da odgovorne – tako storilce kot morebitne naročnike – privedejo pred roko pravice, saj nerazrešeni napadi na novinarje pošiljajo napačno sporočilo tistim, ki novinarje poskušajo utišati z nasiljem.

Nizozemska velja za državo z izjemno visoko stopnjo svobode medijev – na lestvici medijske svobode organizacije Novinarji brez meja je nazadnje zasedla šesto mesto –, vendar novinarske organizacije že nekaj časa opozarjajo na porast (fizičnega) nasilja nad novinarji in medijskimi delavci v državi ter pristojne organe vztrajno pozivajo, naj napade temeljito preiščejo, novinarje pa zaščitijo, da bodo pri opravljanju svojega dela varni. Ugotovitvam o porastu nasilja nad medijskimi delavci pritrjujejo tudi izsledki ankete pobude PersVeilig, v katerem so zbrani nizozemsko novinarsko združenje, združenje odgovornih urednikov, policija in državno tožilstvo. Anketa, v kateri je sodelovalo skoraj 700 nizozemskih novinarjev, je pokazala, da se je kar 82 odstotkov novinarjev soočilo z neko obliko grožnje ali nasilja. Fizično nasilje je doživelo kar 17 odstotkov anketiranih, med njimi so najpogostejša tarča snemalci in fotografi, saj so zaradi opreme bolj prepoznavni. Na nizozemski javni radioteleviziji so lani svoje sodelavce poskusili pred napadi zavarovati tako, da so z opreme in vozil odstranili logotipe.

Dogajanje na Nizozemskem kaže, da je delo novinarjev čedalje bolj nevarno tudi v državah z visoko stopnjo medijske svobode in demokratičnih standardov. Pričakujemo, da bodo odločevalci in pristojni organi temeljito preiskali strelski napad na de Vriesa in vse druge nerazrešene napade na novinarje ter novinarjem in medijskim delavcem zagotovili čim večjo varnost pri opravljanju njihovega dela.