V RTS sem vložil vse svoje premoženje

Iz medijev

V RTS sem vložil vse svoje premoženje

Medijska javnost se je na imenovanje Janeza Ujčiča, mariborskega podžupana in solastnika regionalne televizije RTS, na položaj sekretarja v kabinetu Janeza Janše odzvala ogorčeno. “Imenovanje Ujčiča na tako pomemben položaj je v posmeh zavezam vlade o spoštovanju medijev in predvsem ustvarjalcem RTS, ki več mesecev zaman čakajo na plačilo za svoje delo,” se je odzvalo Društvo novinarjev Slovenije (DNS).
Gospod Ujčič, ostajate podžupan v Mariboru ali vas bo delo v kabinetu predsednika vlade odtrgalo od župana Kanglerja?

“To delo ni združljivo z delom podžupana, zato se poslavljam kot podžupan, ostajam pa mestni svetnik. Malo mi je žal, a upam, da bom lahko kako drugače pomagal Mariboru. Za vse ambiciozne projekte bom zelo odločno zastavil svojo besedo, sicer tudi ne bi šel v Ljubljano.”

Vaše imenovanje v Janšev kabinet zbuja burne odzive medijske javnosti, saj RTS za več mesecev dolguje plačila sodelavcem. DNS je zapisalo, da vlada s tem nagrajuje plačilno nedisciplino.

“Novinarji imate vedno prav, tudi takrat, ko je kaj na pol izmišljeno ali neresnično. Tudi v tem primeru DNS operira s prikrojenim sporočilom. RTS ima težave, kakor so vsi mediji, razen RTV Slovenija, Pop TV pa morda Večera, v rdečih številkah. Za RTS, ki je bil vrsto let proglašen za najboljšo regionalno televizijo, sem osebno kot solastnik dal vse svoje premoženje v minulih treh letih. To pomeni velik denar, zato da so ljudje lahko delali in imeli plače že v letih od 2009 do 2011. Brez mojega prispevka in prispevka ostalih solastnikov bi imel RTS še večje težave. K sreči se zadeva obrača na bolje. RTS bo spet zlezel na zeleno vejo, tako da bo imel dnevno pet ur lastne produkcije. Osebno si nimam česa očitati in rad bi videl junaka, ki je v Sloveniji dal toliko lastnih sredstev za kak medij.”

Od kod je bil ta denar? Posojilo? Premoženje?

“To so bila sredstva z naslova prodaje našega deleža na Pop TV. In ni mi žal!”

Kakšen razplet situacije napovedujete? Danes (včeraj, op. p.) so se z vodstvom RTS pogovarjali morebitni tuji partnerji.

“O tem ne morem govoriti, ker nisem član poslovodstva, danes sem tudi odstopil kot prokurist. Do prvega marca, ko nastopim funkcijo državnega sekretarja, bom tudi razčistil z lastniškim deležem. Ali ga bom prodal ali podaril, je odvisno od strateškega partnerja, ki bo zagotavljal razvoj televizije. Sem pa optimist, ker verjamem v sprejeto vizijo.”

Ampak dejstvo ostaja, da medijska hiša še naprej dolguje zaposlenim in honorarcem plačila za vsaj pol leta.

“Po zagotovilu direktorja Stipeta Jerića bo ta problem zanesljivo rešen in bodo sodelavci dobili ustrezna plačila. Verjetno ne vse za nazaj, zagotovo pa dovolj, da bodo zadihali in dobili ustrezno motivacijo za nadaljnje delo.”

Vendarle vas moram vprašati, ali se vam ne zdi neetično ne nazadnje tudi z vidika profesionalnih medijskih standardov, da kot solastnik medija, ki za nameček dolguje svojim zaposlenim in sodelavcem, postanete državni sekretar v kabinetu predsednika vlade?

“Niti najmanj! Marca ne bom več niti solastnik družbe. Vprašajmo se, kaj je kdo naredil v Sloveniji. Kot sem povedal, sem storil vse, kar sem lahko, zato imam čisto vest. Sedaj pa je odvisno od trga, pa tudi od odnosa države do programa posebnega pomena, ki ima svoje obveznosti, kako se bodo stvari odvijale naprej. Zato je na tapeti tudi zakon o medijih. Upam, da bodo kakšna dopolnila k temu zakonu sprejeta, da bodo vsi mediji lažje zadihali. Če upoštevam, kar je bilo narejeno zadnjih 15 let, bi rad videl nekoga, ki je tako kot jaz – pa se nočem hvaliti – sodeloval pri postavitvi treh tako pomembnih projektov, kot so regionalni RTVcenter, Pop TV in RTS. Do leta 2009 smo bili uspešna firma. Ena plača ni zamujala, povprečne plače in honorarji pa so bili med najvišjimi v Mariboru.”

Morda boste kot desna roka premierja lahko pritisnili tudi na Novo KBM, ki je največji upnik televizije RTS, morda boste lahko vplivali na dodelitev sredstev za medije posebnega pomena Vam je predsednik vlade postavil pogoj, da ne smete biti solastnik RTS?

“Ni mi postavil nobenega pogoja. Sicer pa nočem imeti kakršnega koli vpliva, da ne bodo za mano s prstom kazali. Sem povsem neobremenjen s pripombami in kritikami, ki so, milo rečeno, neumestne in rezultat nepoznavanja stvari.”

V parlamentarni postopek je bil s podpisi poslancev Desusa in pod soavtorstvom enega od medijskih lastnikov Lea Oblaka vložen zakon o medijih. Je prav, da zakone pišejo kar lastniki medijev?

“Jaz ga nisem pisal, vem le, da ga je pisalo več ljudi. Besedilo se je usklajevalo z vsemi strankami. Zakon je v korist medijski sceni v celoti.”

Je prav, da zakon prinaša medijem posebnega pomena večletne koncesije za sredstva države?

“Takšnega določila v tekstu še ni. Zakon zgolj omogoča tudi koncesije, pri čemer je treba še sprejeti podzakonske akte o tem, kdo in na kak način lahko koncesijo pridobi. Namen je podeliti koncesije tistim medijem, ki bodo izpolnjevali relativno stroge pogoje o vsebini, opremljenosti in znanju. Gre v bistvu za sledenje evropski direktivi, ki išče alternativo javnemu nacionalnemu televizijskemu servisu v regionalnih okoljih.”

Intervju opravil Aleš Kocjan, objavljeno v Večeru.