Zajtrk z novinarji: Otrok je najprej otrok

Obvestilo

Zajtrk z novinarji: Otrok je najprej otrok

Foto: Jaka Gasar, Dnevnik

Zajtrk z novinarji o pravicah migrantskih otrok

Četrtek, 20. junij 2019, med 9.00 in 10.30 v prostorih Društva novinarjev Slovenije (Vošnjakova ulica 8, Ljubljana)

Otrok je vedno najprej in predvsem otrok, ne glede na pravni status v državi. Kljub temu pa je večje število migrantskih in begunskih otrok ter mladoletnih prosilcev za azil v Sloveniji v preteklih letih osvetlilo številne izzive pri zagotavljanju uresničevanja njihovih pravic na nacionalni ravni. Po podatkih Ministrstva za notranje zadeve je v letu 2018 v Sloveniji za mednarodno zaščito zaprosilo 556 otrok brez spremstva (43 odstotkov več kot leta 2017). Med 2.875 prosilci za mednarodno zaščito v letu 2018 so otroci predstavljali 27 odstotkov. Glede na študijo Evropske migracijske mreže je med letoma 2014 in 2016 Slovenijo zapustilo skoraj 80 odstotkov otrok brez spremstva. Konvencija o otrokovih pravicah, katere 30. obletnico sprejema obeležujemo v letošnjem letu, določa, da morajo države pogodbenice, vključno s Slovenijo, migrantskim otrokom zagotavljati vse pravice, ki otrokom pripadajo po Konvenciji.

Zajtrk z novinarji, ki ga organizirata Pravno-informacijski center nevladnih organizacij – PIC in UNICEF Slovenija v sodelovanju z Društvom novinarjev Slovenije, je namenjen osvetlitvi vprašanj mednarodne zaščite ter varstva pravic otrok na begu v Sloveniji, krepitvi zaščite in oskrbe migrantskih otrok v zadnjih letih ter izzivih pri zagotavljanju njihovih pravic.

O teh vprašanjih bodo spregovorile dr. Romana Zidar z UNICEF Slovenija in Katarina Bervar Sternad ter Adriana Aralica s PIC. Poročanje o zgodbah migrantskih otrok, vključno z izzivi, bo na primeru projekta Zgodbe otrok sveta predstavila dr. Sonja Merljak Zdovc, urednica Časorisa. Dogodka se bo udeležil tudi izvršni direktor UNICEF-a Tomaž Bergoč.

Srečanje ob zajtrku bo namenjeno tudi razpravi o odgovornem poročanju o otrokovih pravicah, saj imajo mediji pomembno vlogo pri ustvarjanju podpornega okolja za vključevanje migrantskih otrok v družbo in njihovo dobro počutje.

Prosimo, da udeležbo potrdite preko e-pošte adriana.aralica@pic.si do 19. junija 2019.

Vljudno vabljeni!

Srečanje bo potekalo v okviru projekta »Ensuring best interests for every child: strengthening unaccompanied children protection in Slovenia«, ki ga PIC izvaja ob podpori U.S. Department of State/Veleposlaništva ZDA v Ljubljani.