Zakaj društva novinarjev ne bo na sejo komisije za peticije

Stališče

Zakaj društva novinarjev ne bo na sejo komisije za peticije

Foto: rtvslo.si

Ameriški borec za človekove pravice Jesse Jackson je nekoč dejal, da je razprava duša demokracije. Tudi zato se zdi na prvi pogled logično, da bi se na Društvu novinarjev Slovenije vabilu v državni zbor odzvali z velikim veseljem in pričakovanjem. Žal temu ni tako. Sporočamo vam, da nas na sejo komisije za peticije ne bo.

V DNS smo vedno pripravljeni sodelovati v kultivirani javni razpravi o težavah slovenskega novinarstva. Sami smo odprti za kritike in predloge, enako pa pričakujemo od naših sogovornikov. Še posebej, če je to država, ki je v zadnjih letih z zakonodajno neaktivnostjo v veliki meri pripomogla k slabšanju razmer v domači medijski krajini in položaja novinarjev.

Hkrati smo odločni, da ne želimo sodelovati v brezplodnem in uničevalnem ideološkem boju, ki smo mu bili priča že na nedavni nujni seji odbora za kulturo in ki javno razpravo spreminja v kakofonijo vpitja, intelektualce preganja iz sfere javnega, družbo potiska v nazadovanje, državljane pa v apatijo.

Novinarji se zavedamo odgovornosti, ki jo imamo v družbi. V Sloveniji imamo dobre in slabe novinarje – kot imamo dobre in slabe zdravnike, pravnike, prodajalce, zidarje ali učitelje. V tem nismo nič drugačni od drugih. Tudi zato obstajajo legalne poti, prek katerih je mogoče opozarjati na anomalije in spodrsljaje tudi v novinarskem delu, kar je prav.

Menimo, da na seji lahko pričakujemo le novo v vrsti sojenj, namenjenih kolektivnemu postavljanju celotnega slovenskega novinarstva na tnalo. Resnične težave novinarstva in  novinarjev poslancev ne zanimajo. Na divjem zahodu na področju lastništva medijev, nespoštovanja zakonov, socialnega položaja novinarjev in kapitalskih pritiskov seveda ni mogoče nabirati političnih točk, saj bi marsikoga od politikov lahko povprašali tudi po delu odgovornosti za nastali položaj.

Vaše povabilo zato vljudno odklanjamo. V državnem zboru  bomo v razpravi sodelovali ob drugi priložnosti – ko boste poslanci resnično verjeli, da je kvalitetno novinarstvo eden od temeljev demokracije, ko z lažno »skrbjo« za medije ne boste prikrivali 140 znakov dolge žalitve, ko nas ne boste povezovali s terorističnimi milicami iz Sirije in ko ne boste režirali novega ideološkega resničnostnega šova.

Tej kvazi javni debati ne bomo dajali legitimnosti. Če si demokracijo, ki ste jo nekateri pomagali graditi pred 25 leti, predstavljate na ta način, imamo kot družba in država resne težave. Seveda pa to ne pomeni, da se društvo umika iz prizadevanj za izboljšanje položaja novinark in novinarjev, resnih razprav o medijski politiki, predlaganju rešitev in izvrševanju pritiska na odločevalce za in v interesu novinarstva.

UO Društva novinarjev Slovenije