Napad na: del kolektiva Informativnega programa TV Slovenija

Datum spremembe: 23. 9. 2022
Datum prijave: 6. 9. 2022
Tip napada: grožnja z izgubo službe
Napadeni: del kolektiva Informativnega programa TV Slovenija, RTV Slovenija
Napadalec: vplivni posameznik
Naziv napadalca: direktor Televizije Slovenija Uroš Urbanija
Prostor: poslovni prostor
Doseg napada: nacionalno
Trajanje napada: več groženj, vezanih na en dogodek
Odziv: pravna sredstva, prijava delodajalcu, organizacija protesta v javnem prostoru ali druge oblike javnega dogodka, iskanje podpore pri sorodnih organizacijah v Sloveniji, komunikacijska sredstva (tradicionalna in spletna, npr. sporočila za javnost, peticija, pisma bralcev, odziv na družbenih omrežjih …), prijava interesnim združenjem
Odziv drugih akterjev: poklicna združenja, delodajalec, policija, javnost
Epilog: vpliv na status znotraj uredništva, različni tipi groženj se nadaljujejo, vpliv na profesionalno vedenje
Kratek opis
Direktor Televizije Slovenija Uroš Urbanija je zahteval disciplinske ukrepe zoper del sodelavcev Informativnega programa TVS, ki so s prisotnostjo v studiu podprli kolega.
Opis dogodka

Potem ko je del zaposlenih na Informativnem pogramu Televizije Slovenija s svojo prisotnostjo v studiu ob koncu večernega Dnevnika podprl sodelavca voditelja Sašo Krajnca in urednico Vesno Pfeiffer, je direktor Televizije Slovenija Uroš Urbanija naročil disciplinske ukrepe zoper njih. “To nam je bilo potrjeno na redakcijskem sestanku, domnevno opomini pred odpovedjo. Napovedujejo se tudi nove menjave na uredniških in voditeljskih mestih osrednjih informativnih oddaj, torej neargumentirano nadomeščanje neposlušnih s poslušnimi kadri,” so sporočili v dopisu, pod katerega so se podpisali zaskrbljeni ustvarjalci vsebin na RTV Slovenija.

“Z današnjo navzočnostjo v studiu izražamo odločen protest proti vsem oblikam pritiskov in groženj vodstva TV in RTV, torej generalnega direktorja Andreja Graha Whatmougha in direktorja TV Slovenija Uroša Urbanije,” so sporočili in spomnili tudi na “nenehno spreminjanje in hude kršitve Programsko-produkcijskega načrta za leto 2022, kar je nedvomno povzročilo programsko škodo”.

“Zaskrbljeni sodelavci Informativnega programa TV Slovenija opozarjamo na stopnjevanje pritiska vodstva RTV Slovenija na zaposlene v Informativnem programu, MMC-ju in tudi v drugih enotah. Nadaljujejo se premestitve sodelavcev in grožnje z disciplinskimi ukrepi,” so sporočili.

Vodstvo se je na njihovo prisotnost v studiu naslednji dan odzvalo z izjavo, v kateri so sporočili, da “obžalujejo, da je del zaposlenih včeraj osrednjo informativno oddajo izkoristil za lastno agitacijo oziroma promocijo svojih idej” in protest označili za “vdor”, primerljiv z vdorom “skupine aktivistov pod vodstvom Ladislava Trohe” septembra 2021.

“Takšno ravnanje je nesprejemljivo in obsojanja vredno, saj si nihče, še najmanj pa delavec RTV Slovenija, ne sme prilaščati programskega časa javnega medija za lastne, parcialne interese,” so med drugim zapisali in dodali, da za protest ni nobenih razlogov.