Ustvarjalci vsebin na RTV Slovenija sporočajo: Ne bojimo se. Tukaj smo.

Komentar

Ustvarjalci vsebin na RTV Slovenija sporočajo: Ne bojimo se. Tukaj smo.

Zaskrbljeni ustvarjalci vsebin na RTV SlovenijaFoto: RTV Slovenija

Zaskrbljeni sodelavci Informativnega programa TV Slovenija opozarjamo na stopnjevanje pritiska vodstva RTV Slovenija na zaposlene v Informativnem programu, MMC-ju in tudi v drugih enotah. Nadaljujejo se premestitve sodelavcev in grožnje z disciplinskimi ukrepi. Zaradi prisotnosti kolegov v studiu ob koncu oddaje, ki jo je vodil Saša Krajnc, se po naročilu direktorja Televizije Uroša Urbanije zoper te kolege pripravljajo disciplinski ukrepi – to nam je bilo potrjeno na redakcijskem sestanku, domnevno opomini pred odpovedjo. Napovedujejo se tudi nove menjave na uredniških in voditeljskih mestih osrednjih informativnih oddaj, torej neargumentirano nadomeščanje neposlušnih s poslušnimi kadri. Še vedno tudi ni jasno, kako bo odgovorna urednica Jadranka Rebernik ukrepala zoper voditelja in urednico TVD Sašo Krajnca in Vesno Pfeiffer. Spomnimo, da je direktor Televizije Uroš Urbanija pred kratkim pozval odgovorno urednico, da voditelju in urednici najde primernejšo zaposlitev. Gledalcem Dnevnika sta namreč v skladu s Poklicnimi merili sporočila, da je objavo enega od prispevkov izrecno naročila odgovorna urednica Jadranka Rebernik, urednica pa ob tem ni mogla opraviti svojega uredniškega dela.

Z današnjo navzočnostjo v studiu izražamo odločen protest proti vsem oblikam pritiskov in groženj vodstva TV in RTV, torej generalnega direktorja Andreja Graha Whatmougha in direktorja TV Slovenija Uroša Urbanije. Ob tem se kolegom iz drugih enot RTV zahvaljujemo za razumevanje, podporo, solidarnost, saj se vsi zavedamo pomena javnega medija za demokratično in strpno družbo.

Javnost in pristojne – zlasti člane programskega in nadzornega sveta – ponovno opozarjamo tudi na nenehno spreminjanje in hude kršitve Programsko-produkcijskega načrta za leto 2022, kar je nedvomno povzročilo programsko škodo. V elitnem večernem terminu, v katerem je bila  predvajana oddaja Studio City, ki je bila brez argumentov in pojasnil očitno ukinjena, bo po novem predvajana ponovitev pogovorne oddaje z drugega sporeda Televizije Slovenija. Po prvotni večmesečni zamudi se je že po nekaj mesecih predvajanja močno skrčil tudi informativni blok na drugem sporedu (oddaja Panorama z rubrikami in Magnetom).

Sodelavci Informativnega programa zato opozarjamo, da je zaradi skrajšanja vseh dnevnoinformativnih oddaj ter ukinitve ali predrugačenja nekaterih drugih oddaj in kršitev Programsko-produkcijskega načrta že močno ogroženo naše temeljno poslanstvo obveščanja javnosti o dogajanju doma in po svetu in s tem tudi pravica javnosti do obveščenosti. Ob tem pa se soočamo še s krizo vodenja in kaotičnimi odnosi, naročenimi prispevki, rezanjem izjav, grožnjami, kazenskimi premestitvami in šikaniranjem zaposlenih, ki hočejo le profesionalno opravljati svoje delo.    

Še naprej si bomo prizadevali, da bo Radiotelevizija Slovenija verodostojen, kakovosten in profesionalen javni medij, zato vsem sporočamo: Ne bojimo se. Tukaj smo. 

Zaskrbljeni ustvarjalci vsebin na RTV