Napad na: Luka Dakskobler

Datum spremembe: 16. 9. 2021
Datum prijave: 10. 9. 2021
Tip napada: poškodovanje lastnine
Napadeni: Luka Dakskobler, samostojni fotoreporter
Napadalec: posameznik
Naziv napadalca: neznana napadalka
Prostor: javni dogodek
Doseg napada: lokalno
Trajanje napada: enkraten dogodek
Odziv: prijava interesnim združenjem, pravna sredstva, komunikacijska sredstva (tradicionalna in spletna, npr. sporočila za javnost, peticija, pisma bralcev, odziv na družbenih omrežjih …)
Odziv drugih akterjev: poklicna združenja
Kratek opis
V galeriji Kranjske hiše je neznana ženska z velikimi vrtnimi škarjami zarezala v dela na razstavi fotoreporterja Luke Dakskoblerja Bolezen časa.
Opis dogodka

V soboto, 4. septembra 2021, je v galeriji Kranjske hiše neznana ženska z velikimi vrtnimi škarjami zarezala v dela na razstavi fotoreporterja Luke Dakskoblerja Bolezen časa, ki je tam na ogled v sklopu fotografskega festivala Kranj Foto Fest. Napadalka je poškodovala dva razstavljena diptiha, njena tarča pa sta bili fotografiji s protestov. Napadalka je študentki, ki je takrat delala, povedala, da so razlog za njeno početje protestniki, ki so s kolesi smetili na Triglavu, in da je njena zahteva, da gredo na Triglav pospravit zastavo s kolesom. Napadalko so posnele varnostne kamere, Zavod za turizem in kulturo Kranj, ki upravlja galerijo, pa jo je prijavil policiji. Njena identiteta je kljub temu še vedno neznana.

Luka Dakskobler se je na vandalizem odzval z objavo na družbenem omrežju Facebook. Izpostavil je, da je napadalka z vandalizmom »razstavi nehote dodala še noto podivjanega družbenega relativizma, egoizma, zaslepljenosti, nestrpnosti, agresivnosti, gnijoče kulture in diskurza, predvsem pa izjemnega nerazumevanja sveta, okolice, dogajanja in ljudi. Njen razlog je bil namreč, da so protestniki s kolesi smetili na Triglavu in da zahteva, da gredo na Triglav pospraviti svojo zastavo. Iskati logiko v teh besedah oz. neko osnovo v realnosti ter njenem dejanju je težko. Kakšna je povezava med razstavo in smetenjem na Triglavu, ve samo ona, kot tudi, kako takšno poškodovanje printov osmišlja kot napad na protestnike. Takšne zablode, način “komuniciranja”, relativistična agresija so danes družbena stalnica in po eni strani je prav, da so vključene v Bolezen časa. Kot opomin.«

O incidentu je poročal tednik Mladina. Na dogodek se je z obsodbo odzval Aktiv fotoreporterjev in fotografov Društva novinarjev Slovenije.

Po besedah fotoreporterja je policija potem, ko je dogodek prijavila galerija, prišla na ogled poškodovanih diptihov in povedala, da mora prijavo podati (tudi) avtor del.