Napad na: Necenzurirano

Datum spremembe: 11. 11. 2021
Datum prijave: 11. 11. 2021
Tip napada: uporaba ali grožnja z uporabo pravnih sredstev, tožb, začasnih odredb, (lažnih) ovadb itn.
Napadeni: Necenzurirano
Napadalec: vplivni posameznik
Naziv napadalca: Rok Snežič
Prostor: javni prostor
Doseg napada: nacionalno
Trajanje napada: več groženj, vezanih na en dogodek
Odziv: pravna sredstva, komunikacijska sredstva (tradicionalna in spletna, npr. sporočila za javnost, peticija, pisma bralcev, odziv na družbenih omrežjih …)
Odziv drugih akterjev: poklicna združenja
Epilog: vpliv na finančno stanje, vpliv na status znotraj uredništva
Kratek opis
Davčni svetovalec Rok Snežič je novinarje portala Necenzurirano prijavil Nacionalnemu preiskovalnemu uradu (NPU) in Finančni upravi RS (FURS).
Opis dogodka

Davčni svetovalec Rok Snežič je novinarje portala Necenzurirano zaradi suma več kaznivih dejanj in davčnih nepravilnosti prijavil Nacionalnemu preiskovalnemu uradu (NPU) in Finančni upravi RS (FURS). Pri tem jim očita, da naj bi poslovali nelegalno, se financirali z denarjem sumljivega izvora, prejemali plačila v gotovini in druge domnevne nepravilnosti, pri čemer gre po navedbah novinarjev za lažnive obtožbe in popolne konstrukte, ki nimajo podlage v dejstvih. Prijavil je Tomaža Modica, Vesno Vuković in Primoža Cirmana.

Snežič je že lani proti trem novinarjem portala vložil 39 tožb zaradi člankov o njegovih poslih in vlogi pri posojilu, ki ga je leta 2017 v Bosni in Hercegovini najela stranka SDS. Šlo je za prvi domači primer pojava, ki ga v tujini poznajo kot SLAPP (Strategic Lawsuit Against Public Participation) – primer serijskih tožb, katerih namen je utišanje in nadlegovanje kritikov, saj jih tožniki prisilijo v izrabo finančnih, časovnih in drugih virov za obrambo pred neutemeljenimi tožbami.

V Društvu novinarjev Slovenije so v odzivu na prijavo zapisali, da gre tokrat tudi za »potencialno zlorabo represivnih institucij za namene utišanja novinarjev, saj je Snežič po poročanju medijev oseba z zvezami v Policiji in Finančni upravi RS«.

Novico o Snežičevi prijavi je na Twitterju delil tudi predsednik vlade Janez Janša, ki je že večkrat javno napadal medij in njegove novinarje. »Pritiske spremlja javno zmerjanje na propagandnih portalih iz kroga oblasti. Takšni manevri so pogosti v evropskih državah z avtoritarno oblastjo, v katerih se skuša kritične novinarje utišati s kriminaliziranjem njihovega dela in osebnosti. Cilj takšnega pritiska je zatreti vse kritične medije in druge glasove v družbi,« so še zapisali v Društvu novinarjev Slovenije in napovedali, da bodo o zadevi obvestili mednarodne partnerje in pristojne institucije.

Tudi na portalu Necenzurirano so objavili zapis o dogodkih z naslovom Kako nas želijo Snežič in prijatelji uničiti, v katerem so navedli tudi izvore financiranja medija in opozorili na to, da so na dnevni ravni deležni groženj in nadlegovanja. »Prek kurirjev dobivamo sporočila, da smo “toksični”, da želijo z nami obračunati. Kdo? “Saj veste,” se glasi odgovor. Pred kratkim smo prejeli informacijo o določenih ljudeh, ki plačujejo za informacije o naših življenjih in fotografije. Zanima jih, kje živimo, s kom spimo, kaj vozimo in kam hodimo na dopuste,« so zapisali in dodali, da so jih letos obiskovali davčni, delovni in drugi inšpektorji. »Do zdaj nikoli nismo prejeli odločbe, ki bi ugotovila kakršne koli nepravilnosti. Za razliko od predsednika vlade dvigujemo sodno in drugo pošto,« so navedli.

»Zdaj smo na točki, ko želijo proti nam zlorabiti sistem in represivni aparat države. Pomislimo za trenutek, kje smo. Svetovalec in prijatelj predsednika vlade, ki je v mednarodni preiskavi zaradi sumov pranja denarja, nas z izmišljenimi obtožbami in konstrukti ovaja policiji in finančni upravi,« so še zapisali na portalu.