Obsojamo poskuse kriminalizacije novinarjev

Stališče

Obsojamo poskuse kriminalizacije novinarjev

Foto: necenzurirano.si

V Društvu novinarjev Slovenije (DNS) ostro obsojamo nove pritiske, ki jih na novinarje portala necenzurirano.si izvaja Rok Snežič.

Snežič je lani proti trem novinarjem vložil 39 tožb zaradi člankov o njegovih poslih in vlogi pri posojilu, ki ga je leta 2017 v Bosni in Hercegovini najela stranka SDS. Šlo je za prvi domači primer pojava, ki ga v tujini poznajo kot SLAPP (Strategic Lawsuit Against Public Participation). Gre za serijske tožbe, katerih namen je utišanje in nadlegovanje kritikov, saj jih tožniki prisilijo v izrabo finančnih, časovnih in drugih virov za obrambo pred neutemeljenimi tožbami. Takšne tožbe so namenjene ustrahovanju tistih, ki si upajo kritično poročati, in finančnemu izčrpavanju medija, ki lahko za obrambo pred neutemeljenimi tožbami porabi leta in tisoče evrov. Tožnik želi medij z zlorabo pravnih sredstev prisiliti, da ne odpira več določenih tem ali ne poroča o določenih osebah. Ker je zloraba pravnih sredstev grožnja svobodi izražanja, smo sodišče že lani pozvali, da skrbno prouči vložene tožbe in neutemeljen pregon zavrže. Na ta primer je posebej opozorila tudi Platforma Sveta Evrope za zaščito novinarstva in varnost novinarjev v aprila objavljenem letnem poročilu o stanju na področju svobode medijev v Evropi za leto 2020.

Pritiski na portal necenzurirano.si pa se še stopnjujejo. Snežič je namreč novinarje portala zaradi suma več kaznivih dejanj in davčnih nepravilnosti prijavil Nacionalnemu preiskovalnemu uradu (NPU) in Finančni upravi RS (FURS). Pri tem jim očita, da naj bi poslovali nelegalno, se financirali z denarjem sumljivega izvora, prejemali plačila v gotovini in druge domnevne nepravilnosti, pri čemer gre po navedbah novinarjev za lažnive obtožbe in popolne konstrukte, ki nimajo podlage v dejstvih.

V DNS znova poudarjamo, da ne želimo tistim, ki so v novinarskih prispevkih prizadeti, odrekati legitimne pravice, da z vsemi zakonitimi sredstvi branijo svoje dobro ime, a opozarjamo, da gre v tem primeru za novo, še hujšo obliko pritiska. Za potencialno zlorabo represivnih institucij za namene utišanja novinarjev, saj je Snežič po poročanju medijev oseba z zvezami v Policiji in Finančni upravi RS. Pritiske spremlja javno zmerjanje na propagandnih portalih iz kroga oblasti. Takšni manevri so pogosti v evropskih državah z avtoritarno oblastjo, v katerih se skuša kritične novinarje utišati s kriminaliziranjem njihovega dela in osebnosti. Cilj takšnega pritiska je zatreti vse kritične medije in druge glasove v družbi. Ker takšno kontinuirano stopnjevanje pritiskov na novinarje ogroža medijsko svobodo, bo društvo o dogajanju obvestilo tudi mednarodne partnerje in pristojne institucije.