Napad na: Radio Študent

Datum spremembe: 16. 6. 2021
Datum prijave: 7. 1. 2021
Tip napada: grožnja z izgubo finančnih sredstev
Napadeni: Radio Študent
Napadalec: državna institucija
Naziv napadalca: Študentska organizacija Univerze v Ljubljani (ŠOU LJ)
Prostor: javni prostor
Doseg napada: nacionalno
Trajanje napada: sistematično, dalj časa trajajoče dogajanje, ki se veže na več dogodkov
Odziv: iskanje podpore pri sorodnih organizacijah v Sloveniji, organizacija protesta v javnem prostoru ali druge oblike javnega dogodka
Odziv drugih akterjev: javnost, mednarodne organizacije
Epilog: vpliv na finančno stanje, vpliv na status znotraj uredništva
Kratek opis
Študentski zbor Študentske organizacije Univerze v Ljubljani (ŠOU) je najprej želel prekiniti sofinanciranje Radia Študent, nato mu je financiranje zmanjšal.
Opis dogodka

Študentski zbor Študentske organizacije Univerze v Ljubljani (ŠOU) je v začetku leta iz proračuna za leto 2021 prvotno umaknil postavko za sofinanciranje Radia Študent. Takrat so v Društvu novinarjev v odzivu zapisali: “Pričakujemo, da bo ŠOU prepoznala pomen študentskega medija pod svojim okriljem, v katerega je vložila že veliko sredstev in ki nedvomno kot uspešna blagovna znamka prispeva tudi k njenemu ugledu, ter zagotovila financiranje Radia Študent vsaj v lanskem obsegu. To je minimum, ki mediju še omogoča preživetje in uspešno delovanje v javnem interesu. To je tudi minimum, ki si ga Radio Študent od svoje ustanoviteljice zasluži.”

Zapis uredništva Radia Študent, objavljen januarja 2021, z naslovom ŠOU grozi Radiu Študent s prekinitvijo financiranja ter ŠOU Radiu Študent: Privatizirajte se sami ali vas bomo privatizirali mi!

Zapis ŠOU v Ljubljani, objavljen januarja 2021: Odziv za javnost v zvezi s financiranjem Radia Študent v letu 2021 ter ŠOU v Ljubljani NE ukinja Radia Študent.

Po pritisku javnosti je ŠOU v Ljubljani zavodu na seji marca namenili financiranje v višini 84.000 evrov. Zavod je v preteklem letu prejel 120.000 evrov, kar je tudi znesek, ki po besedah predstavnikov RŠ omogoča nemoteno delovanje medija.

Zapis uredništva Radia Študent, objavljen marca 2021, z naslovom Načrtno izčrpavanje in discipliniranje Radia Študent se nadaljujeta.