Napad na: RTV Slovenija

Datum spremembe: 17. 9. 2021
Datum prijave: 4. 9. 2021
Tip napada: fizični napad
Napadeni: RTV Slovenija
Napadalec: nevladna organizacija
Naziv napadalca: gibanje OPS (Osveščeni prebivalci Slovenije)
Prostor: javni prostor
Doseg napada: nacionalno
Trajanje napada: sistematično, dalj časa trajajoče dogajanje, ki se veže na več dogodkov
Odziv: komunikacijska sredstva (tradicionalna in spletna, npr. sporočila za javnost, peticija, pisma bralcev, odziv na družbenih omrežjih …), iskanje podpore pri sorodnih organizacijah v Sloveniji, prijava interesnim združenjem, prijava delodajalcu, pravna sredstva
Odziv drugih akterjev: policija, poklicna združenja, javnost, delodajalec, mednarodne organizacije
Epilog: vpliv na psihično stanje, umik grožnje
Kratek opis
Po večmesečni prisotnosti pred stavbo Televizije Slovenija je skupina pripadnikov gibanja OPS in zanikovalcev koronavirusa vdrla v studie RTV Slovenija.
Opis dogodka

Po tem ko so bili več mesecev prisotni pred vhodom v stavbo Televizije Slovenija, je skupina pripadnikov gibanja OPS in zastopnikov proticepilskih idej ter zanikovalcev koronavirusa, v petek, 3. septembra, vdrla v prostore televizije.

V televizijske studie je vstopila skupina dvajsetih protestnikov, zapustili pa so jih šele po prihodu policije ter pripadnikov posebne enote policije. Skupina protestnikov je vdor v živo prenašala tudi na družbenem omrežju Facebook. Zahtevali so programski čas za predstavitev svojih mnenj o neobstoju novega koronavirusa in covida-19.

Protesti in siceršnja nenehna prisotnost pred stavbo Televizije Slovenija so bili sicer uradno prijavljeni, po vdoru pa sta jim policija in ljubljanska upravna enota združevanje pred stavbo  prepovedali.

Policija vdor preiskuje, prijavo pa so jim poslali tudi s sveta delavcev RTV Slovenija. »Protestniki že od 14. maja 2021 nadlegujejo naše zaposlene in goste, ki prihajajo v našo stavbo v različne oddaje. Nekatere nadlegujejo tudi v večernih urah, po 22. uri, ko so na Televiziji še vedno delovni procesi zaradi oddaj, ki so v živo. Kot sporočajo zaposleni, kričijo, verbalno napadajo zaposlene in goste, prek zvočnikov na glas vrtijo glasbo in motijo delovni proces,« je pojasnila predsednica Sveta delavcev RTV Slovenija Petra Bezjak Cirman.

Na MMC RTVS so ob komentarju Dejana Ladike zapisali: »Petkovega nasilnega vdora v naš osrednji studio ne bomo pozabili. Da se bo to najverjetneje zgodilo, smo opozarjali več mesecev. Pa nič.«

Protestniki so že 27. maja 2021 vdrli v avlo RTV Slovenija.

3. septembra 2021 pa so vdrli še v studio javne televizije.

»Gre za hud napad na našo hišo in javni medij, kar obsojamo v najostrejši obliki. V štirih mesecih je bilo vloženega veliko truda, da bi to stanje popravili. Težave so kar precejšnje. Kompleksno je pravno stanje, RTV je lastnik stavbe, ni pa lastnik parcele okoli nje. To je javna površina, protestniki so žal imeli dovoljenje za proteste na tej površini,« je v odzivu povedal generalni direktor RTV Slovenija Andrej Grah Whatmough.

»Protestniki so z današnjim nasilnim vdorom v prostore Televizije Slovenija grobo zlorabili pravico do miroljubnega protestiranja. Od pristojnih institucij pričakujemo odločno ukrepanje. RTV Slovenija je po mesecih nadlegovanja s strani protestnikov t. i. gibanja OPS danes postala tarča nesprejemljivega in zavržnega napada. Napad, ki smo ga danes doživeli na RTV Slovenija, ni primerljiv z nobenim drugim napadom na medije v Sloveniji. Fizičen vdor in napad na RTV Slovenija je ne le napad na našo institucijo, pač pa tudi na svobodno in neodvisno novinarsko delo, ki je eden od temeljnih postulatov demokracije,« je v odzivu zapisalo vodstvo RTV Slovenija.

Dogodek sta obsodila tudi Društvo novinarjev Slovenije in Sindikat novinarjev Slovenije, kjer so na policijo vložili tudi prijavo zoper člane Gibanja OPS. »To je rezultat načrtnih napadov na novinarstvo, na javne medije, kot sta RTV Slovenija in STA, in tudi druge osrednje slovenske medije, ne glede na to, da so vsi v epidemiji izkazali izrazito državotvorno vlogo,« so zapisali v društvu.

K ostremu odzivu je pozvala tudi Evropska zveza novinarjev (EFJ).