Nedopusten napad na novinarstvo

Stališče

Nedopusten napad na novinarstvo

Foto: MMC RTV SLO

Današnje dogajanje na Televiziji Slovenija, ko je v televizijski studio vdrla skupina ljudi, ki sicer nasprotujejo ukrepom za omejevanje epidemije covida-19, ki nastopa pod imenom OPS, je nedopusten napad na avtonomijo javnega medija.

Zaposleni na RTV Slovenija že od pomladi opozarjajo na nadlegovanje, ki ga doživljajo tako zaposleni kot gosti pred vhodoma v televizijsko in radijsko hišo. Večkrat so pozvali pristojne, naj ustrezno ukrepajo in zaščitijo zaposlene RTV Slovenija.

Obenem pa so takšne reakcije le vrh ledene gore sovražne nastrojenosti proti medijem, ki delujejo v javnem interesu, ki jo spodbujajo ali celo kreirajo najvišji nosilci oblasti. Eskalacija sovražnosti, naperjene proti novinarjem in novinarkam, se v družbi pojavlja in goji že nekaj časa. V društvu že dolgo opozarjamo, da se lahko sovražnost iz družbenih omrežij ter ščuvanje proti novinarkam in novinarjem in medijem, ki smo mu priča, prelevita v fizično nasilje, kar se je izkazalo danes z napadom na RTV Slovenija.

To je rezultat načrtnih napadov na novinarstvo, na javne medije, kot sta RTV Slovenija in STA, in tudi druge osrednje slovenske medije, ne glede na to, da so vsi v epidemiji izkazali izrazito državotvorno vlogo.

V Društvu novinarjev Slovenije zato apeliramo na pristojne, naj ustrezno zaščitijo zaposlene na RTV Slovenija in njihove goste, ter odločno pozivamo k prenehanju načrtnega ustvarjanja sovražnosti proti novinarstvu v družbi, še posebej na družbenih omrežjih.

Napad na javni medij ni samo napad na novinarstvo, ampak je napad na temelje demokracije.