Napad na: RTV Slovenija

Datum spremembe: 19. 1. 2023
Datum prijave: 20. 12. 2021
Tip napada: nadlegovanje prek družbenih medijev
Podtip napada: profesionalna diskreditacija
Napadeni: RTV Slovenija
Napadalec: politik
Naziv napadalca: Aleš Hojs, minister za notranje zadeve
Prostor: družbeni medij
Doseg napada: nacionalno
Trajanje napada: enkraten dogodek
Odziv: prijava NČR, varuhu na RTV Slovenija ali drugim samoregulacijskim organom, prijava delodajalcu, komunikacijska sredstva (tradicionalna in spletna, npr. sporočila za javnost, peticija, pisma bralcev, odziv na družbenih omrežjih …), prijava interesnim združenjem
Odziv drugih akterjev: delodajalec, poklicna združenja
Epilog: vpliv na status znotraj uredništva
Kratek opis
Minister za notranje zadeve Aleš Hojs je na Twitterju namignil, da od nove odgovorne urednice informativnega programa Televizije Slovenija pričakuje uravnoteženje programa.
Opis dogodka

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs je 4. decembra 2021 na Twitterju zapisal, da podpis novoimenovane vršilke dolžnosti odgovornega urednika informativnega programa Televizije Slovenija Jadranke Rebernik pod oddajo Utrip “ni ravno dobra popotnica za pričakovano uravnoteženje informativnega programa”. Iz zapisa je razvidno, da minister od nove urednice in novega vodstva pričakuje spremembe v načinu poročanja oziroma uravnoteženje vsebin medija.

Rebernik je bila nekaj dni pred tem imenovana za vršilko dolžnosti odgovornega urednika informativnega programa Televizije Slovenija. Kot je opozorilo tudi Društvo novinarjev Slovenije, jo je vršilec dolžnosti direktorja Televizije Slovenija Valentin Areh na to mesto imenoval brez predhodnega mnenja uredništva, ki ga nalaga Zakon o medijih v 18. členu, kar pomeni, da položaj zaseda nezakonito. Na tem mestu je nasledila Manico Janežič Ambrožič, ki je s položaja zaradi nestrinjanja s spremembami programsko-produkcijskega načrta za informativni program za leto 2022 odstopila 15. oktobra 2021. Večina kolektiva informativnega programa je spremembam programsko-produkcijskega načrta nasprotovala.

Nadalje je minister zapisal, da “tako pristranskega, politično neuravnoteženega in navijaškega prispevka” ni sposoben pripraviti nihče drug kot novinarka Mojca Šetinc Pašek, s čimer je tudi novinarko profesionalno diskreditiral.

Zapis je obsodilo vodstvo RTV Slovenija, ki je med drugim zapisalo, da se zavzemajo “za dostojno in konstruktivno komunikacijo ter odprt prostor za svobodno izražanje mnenj in njihovo pluralnost. Neposredne in posredne grožnje in javne žaljive zapise razumemo kot poskus vplivanja na novinarsko in uredniško delo” so zapisali ter pozvali k spoštljivemu dialogu.