Napad na: Saša Krajnc in Vesna Pfeiffer

Datum spremembe: 23. 9. 2022
Datum prijave: 23. 8. 2022
Tip napada: grožnja z izgubo službe
Napadeni: voditelj Saša Krajnc, urednica Vesna Pfeiffer, RTV Slovenija
Napadalec: vplivni posameznik
Naziv napadalca: direktor Televizije Slovenija Uroš Urbanija
Prostor: poslovni prostor
Doseg napada: nacionalno
Trajanje napada: enkraten dogodek
Odziv: prijava interesnim združenjem, komunikacijska sredstva (tradicionalna in spletna, npr. sporočila za javnost, peticija, pisma bralcev, odziv na družbenih omrežjih …), iskanje podpore pri sorodnih organizacijah v Sloveniji, organizacija protesta v javnem prostoru ali druge oblike javnega dogodka
Odziv drugih akterjev: delodajalec, javnost, poklicna združenja
Epilog: vpliv na status znotraj uredništva, različni tipi groženj se nadaljujejo, vpliv na profesionalno vedenje
Kratek opis
Direktor Televizije Slovenija Uroš Urbanija je naročil "premestitev" voditelja Saše Krajnca in urednice Vesne Pfeiffer.
Opis dogodka

Direktor Televizije Slovenija Uroš Urbanija je odgovorni urednici informativnega programa televizije Jadranki Rebernik naročil, naj z voditeljem Dnevnika Sašem Krajncem in dnevno urednico Dnevnika ter Odmevov Vesno Pfeiffer opravi pogovor in določi “naloge, ki jih bosta lahko profesionalno opravljala”. Dopis je poslal po tem, ko sta gledalcem Dnevnika pojasnila, da je bil prispevek o uvodniku Mladine v oddaji objavljen po naročilu Jadranke Rebernik.

V Društvu novinarjev Slovenije so ob dogodku izpostavili, da je Urbanija prekoračil svoja pooblastila in ocenili, da gre za “nedopustno neformalno obliko pritiska, s katero želi vodstvo TV Slovenija novinarje in urednike podrediti ter jih ustrahovati tako, da bodo svoje uredniške odločitve prilagodili željam in interesom vodstva”. Dodali so, da tako novinar kot urednica nista kršila nobenega od načel, ob katerih ima direktor televizije široka (tudi programska) pooblastila, ampak sta branila načela, ki jih navaja statut RTVS. Opozorili so tudi, da se v skladu z 21. členom zakona o medijih novinarju ne sme “odpovedati delovnega razmerja ali prekiniti sklenjene pogodbe z njim, zmanjšati plače, spremeniti statusa v uredništvu ali kako drugače poslabšati njegovega položaja zaradi izražanja mnenj in stališč, ki so v skladu s programsko zasnovo ter s profesionalnimi pravili, merili in standardi.”

“Direktorja televizije zato znova opominjamo, da ni urednik ter da novinarska in uredniška avtonomija po medijski zakonodaji uživa zaščito. Prav tako ga ponovno pozivamo k odstopu,” so dodali in ga pozvali k odstopu.

Tudi v Sindikatu novinarjev Slovenije so generalnega direktorja RTVS Andreja Graha Whatmougha po dogodku pozvali, naj začne postopek razrešitve direktorja TVS Urbanije. “Po pregledu dogodkov, dokumentov v zvezi z njimi, in pričevanju novinarjev ter pravnem pregledu možnih in dejanskih kršitev delovno pravnih in medijskih predpisov, ki jih je z neformalnim ravnanjem storil direktor TV Slovenija, zahtevamo, da v prilogi obrazložena in podobna ravnanja Uroša Urbanije ter zlorabo položaja in pooblastil direktorja TV Slovenije v skladu s svojimi zakonskimi pristojnostmi generalni direktor RTV nemudoma prepreči,” so med drugim zapisali.