Napad na: Slovenska tiskovna agencija

Datum spremembe: 16. 6. 2021
Datum prijave: 19. 3. 2021
Tip napada: sistemski ukrepi (ukinitev financiranja, sprememba zakonodaje ...)
Napadeni: Slovenska tiskovna agencija (STA)
Napadalec: državna institucija
Naziv napadalca: Vlada Republike Slovenije
Prostor: javni prostor
Doseg napada: nacionalno
Trajanje napada: sistematično, dalj časa trajajoče dogajanje, ki se veže na več dogodkov
Odziv: komunikacijska sredstva (tradicionalna in spletna, npr. sporočila za javnost, peticija, pisma bralcev, odziv na družbenih omrežjih …), organizacija protesta v javnem prostoru ali druge oblike javnega dogodka, prijava interesnim združenjem, iskanje podpore pri sorodnih organizacijah v Sloveniji, prijava mednarodnim organizacijam
Odziv drugih akterjev: poklicna združenja, mednarodne organizacije, javnost
Epilog: različni tipi groženj se nadaljujejo
Kratek opis
Vlada je prek policije pritiskala na vodstvo in nadzorni svet STA.
Opis dogodka

Vlada je nadzornemu svetu STA predlagala, da razreši njenega direktorja. Vlada je sklenila tudi, naj ministrstvo za notranje zadeve na podlagi poročil vladnega urada za komuniciranje preveri, ali kršitve, ki jih urad očita STA, vsebujejo elemente utemeljenih sumov kaznivih dejanj, ki se preganjajo po uradni dolžnosti ter ukrepa v skladu z zakonom.

“Ugotavljamo, da vlada za nezakonite cilje sesuvanja nacionalne tiskovne agencije zlorablja policijo. Usmerjanje policije s strani MNZ je namenjeno izključno odpravi pomanjkljivosti na posameznih delovnih področjih policije. Ministrstvo za notranje zadeve policiji po zakonu in notranjih pravilih ne more naložiti, da preveri odgovornost predsednika nadzornega sveta in članov nadzornega sveta, ali je šlo pri njihovem izvajanju nadzora za kršitev zakona o gospodarskih družbah. Seveda tudi ne naložiti preverjanja kršitev direktorja, ki so v izključni pristojnosti nadzornega sveta,” so zapisali v izjavi Izvršnega odbora Sindikata novinarjev Slovenije in Upravnega odbora Društva novinarjev Slovenije.

Predsednik vlade je Veselinoviča že pred tem pozval k odstopu. “Javni poziv predsednika vlade Janeza Janše direktorju Slovenske tiskovne agencije (STA) Bojanu Veselinoviču k odstopu, objavljen na Twitterju, pospremljen z grobo obtožbo o nezakonitih ravnanjih direktorja, je le še en nedopusten korak več pri neposrednem političnem vmešavanju in težnjah po zlomu STA, ki ostaja tudi brez zakonsko zagotovljenega plačila javne službe,” so zapisali v Društvu novinarjev Slovenije.