Napad na: Tone Stojko

Datum spremembe: 17. 9. 2021
Datum prijave: 16. 9. 2021
Tip napada: fizični napad
Napadeni: Tone Stojko, samostojni fotograf
Napadalec: državna institucija
Naziv napadalca: policija
Prostor: javni dogodek
Doseg napada: nacionalno
Trajanje napada: enkraten dogodek
Odziv: prijava interesnim združenjem, komunikacijska sredstva (tradicionalna in spletna, npr. sporočila za javnost, peticija, pisma bralcev, odziv na družbenih omrežjih …)
Odziv drugih akterjev: poklicna združenja, javnost, policija
Epilog: vpliv na psihično stanje
Kratek opis
Med fotografiranjem protestov pred državnim zborom je policist priznanega fotoreporterja Toneta Stojka s solzivcem pošprical neposredno v obraz.
Opis dogodka

Med fotografiranjem demonstracij proti pogoju PCT pred državnim zborom v središču Ljubljane v sredo, 15. septembra 2021, je policist priznanega fotoreporterja 73-letnega Toneta Stojka s solzivcem pošprical neposredno v obraz.

»Na sinočnjih demonstracijah proti PCT sem fotografiral dogajanje tako na Trgu republike kot pred parlamentom, kjer prišlo pozno zvečer do konflikta med demonstranti in policijo. Ob prvih ukrepih policije je policaj z očali in veliko posodo s solzilnim plinom spustil velik curek vame in to direktno v obraz. Uspel sem posneti dva posnetka. Na drugem se vidi tudi policaj. Tega obtožujem namernega poškodovanja novinarja-fotoreporterja,« je naslednji dan zapisal v javni objavi na Facebooku.

»Ne vem, če se policaji učijo, da morajo usmeriti curek iz velikih posod v obraz ali kako drugače in kakšni razlogi morajo biti podani za to. Morda samo ukaz nadrejenega ali koga v helikopterju, ki je krožil nad prizoriščem,« je dodal in zapisal, da v dvainpetdesetih letih fotografiranja demonstracija česa podobnega ni še nikoli doživel. Zaradi solzivca je poiskal tudi zdravniško pomoč. »Obvestilo izbranemu zdravniku iz Splošne nujne medicinske pomoči si bom pa uokviril kot dokument nekega sedanjega časa,« je še sporočil.

O dogodku je poročal tudi tednik Mladina v prispevku Solzivec v obraz fotoreporterja: »Še nikoli nisem doživel česa podobnega« ter N1 Slovenija v prispevku Fotograf Tone Stojko: Curek solzivca so mi usmerili naravnost v obraz, za katerega je naslednji dan dejal, da je razočaran nad dejanji policije, trajnih posledic pa kljub temu, da je naslednji dan še čutil draženje in pekoč občutek, sicer ne bo. »Ne morem verjeti, kako lahko nekoga poškropijo naravnost v obraz. In to celo novinarja/fotografa, ki je tam zato, da dokumentira dogajanje. Nikoli, niti v bivših časih, ne v tujih deželah, kjer bi to bolj pričakoval, se mi še ni zgodilo kaj takega,« je še dejal.

Na ravnanje policista se je v četrtek, 16. septembra, z javno obsodbo odzval Aktiv fotoreporterjev in fotografov Društva novinarjev Slovenije. Na obsodilno izjavo aktiva pa se je 17. septembra z elektronskim sporočilom odzvala Policijska uprava Ljubljana, ki je pojasnila, da »pri ukrepanju zoper množico ni možno preverjati prav vsakega posameznika, kakšen je njegov namen zadrževanja na kraju.«