Napad na: Univerzitetno redakcijo Radia Študent

Datum spremembe: 27. 6. 2024
Datum prijave: 15. 6. 2024
Tip napada: onemogočanje dostopa do dogodkov, informacij
Napadeni: Radio Študent
Napadalec: nevladna organizacija
Naziv napadalca: Študentska organizacija Univerze v Ljubljani
Prostor: javni dogodek
Doseg napada: nacionalno
Trajanje napada: sistematično, dalj časa trajajoče dogajanje, ki se veže na več dogodkov
Odziv: prijava interesnim združenjem, organizacija protesta v javnem prostoru ali druge oblike javnega dogodka, iskanje podpore pri sorodnih organizacijah v Sloveniji, prijava mednarodnim organizacijam, komunikacijska sredstva (tradicionalna in spletna, npr. sporočila za javnost, peticija, pisma bralcev, odziv na družbenih omrežjih …)
Odziv drugih akterjev: mednarodne organizacije
Kratek opis
Univerzitetni redakciji Radia Študent so prepovedali zvočno in slikovno snemanje seje študentskega zbora Študentske organizacije Univerze v Ljubljani.
Opis dogodka

Univerzitetni redakciji Radia Študent so prepovedali zvočno in slikovno snemanje seje študentskega zbora Študentske organizacije Univerze v Ljubljani. 11. junija je ŠOU na seji s trakom ogradil prostor med poslanci in publiko ter pred vhod postavil varnostnike, ki so preprečevali snemanje in prenos sej, za katere v njihovem statutu sicer piše, da so odprte za javnost. Radio Študent je pred tem zadnja tri leta, po dogovoru z institucijo, prenašal seje študentskega sveta v živo prek svoje spletne strani.

Kot je Radio Študent poročal Evropski novinarski federaciji (European Federation of Journalists), se je vse začelo oktobra lani (2023), ko jih je vodstvo ŠOU ustno naznanilo, da ne pusti snemanja ali prenašanja sej, saj naj se nekateri predstavniki študentov ne bi strinjali s tem, da se jih snema.

Na prihodnji seji (16. novembra 2023) so novinarjem s strani ŠOU nato res prepovedali snemanje. Vodstvo ŠOU je kasneje prepoved zvočnega in slikovnega snemanja tudi zapisalo in se sklicevalo na zakon o zaščiti osebnih podatkov (GDPR), ki naj bi dovoljeval snemanje samo v primerih, ko se s tem strinjajo vsi prisotni. Za naslednje seje je ŠOU najel pomoč v obliki varnostne službe, kar je Radio Študent označil za grobo omejevanje novinarskega dela in pozval k prenehanju prepovedi snemanja. Društvo novinarjev Slovenije pa je dan po incidentu oviranje snemanja označil za nesprejemljivo.