Ali uvažamo madžarski medijski model?

Obvestilo

Ali uvažamo madžarski medijski model?

Foto: Pexels, Pixabay

Vabilo na virtualni pogovor

Kaj pomenijo madžarske investicije v slovenske medije? Ali uvažamo madžarski medijski model?

v petek, 10. julija 2020, ob 11. uri na spletu

Vabimo vas na pogovor o posledicah madžarskih investicij v slovenske medije. Z dr. Ágnes Urbán, ekonomistko, raziskovalko in veliko poznavalko madžarskega medijskega trga in razmer na njem, se bo pogovarjal novinar Lenart J. Kučić. Zanimalo nas bo, kakšno kulturo upravljanja z mediji prinašajo madžarske investicije. Kdo je potencialni novi lastnik Planet TV? Kakšna je uredniška politika v madžarskih medijih, katerih lastnik je? Kakšne so njegove povezave s stranko Fidesz in Viktorjem Orbanom? Zakaj madžarska podjetja investirajo v medije v Sloveniji, ki prinašajo očitne izgube? Kakšni so njihovi dejanski interesi? Kakšen je model podrejanja medijev na Madžarskem in kako se je razvijal?

Pogovor bo potekal v angleškem jeziku.

Prosimo za prijavo udeležbe do 9. julija 2020. Povezavo za dostop do dogodka in tehnična navodila boste prejeli dan pred dogodkom.

urbanagnes

Dr. Ágnes Urbán že vrsto let analizira ekonomske učinke medijske politike vlade Viktorja Orbana. Je  direktorica in raziskovalka neodvisnega inštituta za raziskovanje medijev Mertek Media Monitor, ki izdeluje kritične analize medijske politike in medijskega trga na Madžarskem. Je profesorica medijske ekonomije na Univerzi Corvinius v Budimpešti. Doktorica znanosti (2006) in avtorica številnih študij, raziskovalnih poročil, člankov in knjig o medijih in medijskem trgu na Madžarskem. V zadnjih mesecih piše tudi o grožnjah za obstoj preostalega majhnega števila neodvisnih medijev na Madžarskem.

lenartjkucic-2

Lenart J. Kučić je novinar na preiskovalnem mediju Pod črto, predavatelj in voditelj podkastov. Prispevke objavlja tudi v Razpotjih in na Disenzu, njegovo novinarsko in raziskovalno področje pa je preplet tehnologije, medijev in družbe. V zadnjem letu dni je za Pod črto preiskal slovenski medijski trg in poskusil odgovoriti na vprašanje, kakšni so interesi medijskih lastnikov in kako vplivajo na novinarstvo. Pri tem je preučil tudi madžarski model in medijsko strategijo Viktorja Orbana ter dosedanje madžarske investicije v medije v Sloveniji.

Pogovor je del projekta Zaščita nadzorne vloge civilne družbe in novinarjev v Sloveniji, pri katerem sodelujejo Mirovni inštitut, Društvo novinarjev Slovenije in Pod črto. S projektom naslavljamo grožnje in izzive za uresničevanje nadzorne vloge civilne družbe in novinarjev v Sloveniji. Projekt financira NEF-Mreža evropskih fundacij v sklopu programa Civitates.