Posvet: Pravni odzivi na grožnje in napade na novinarje in nevladnike

Obvestilo

Posvet: Pravni odzivi na grožnje in napade na novinarje in nevladnike

Foto: Nadine Shaabana, Unsplash

Vabilo na posvet o uporabi pravnih sredstev pri odzivanju na napade na civilno družbo in novinarje

Maribor, v torek, 30. junija 2020, ob 19. uri v Kavarni Nana, Glavni trg 16

Vabimo vas na posvet o uporabi pravnih sredstev pri odzivanju na napade na civilno družbo in novinarje. Izkušena odvetnika Jasna Zakonjšek in mag. Emil Zakonjšek bosta uvodoma predstavila pravna sredstva kazenskega in civilnega prava, ki so na voljo, če pritiski in kritike prestopijo mejo dovoljenega in se spremenijo v žaljenje, poseg v zasebnost oziroma protipraven napad. Posvet bo namenjen tudi razmisleku o tem, v kolikšni meri je rešitev problema napadov na novinarje in nevladnike pravne narave, kakšni so stroški, kolikšen časovni in finančni angažma zahtevajo pravni postopki. Kdaj se odločiti za ovadbo, tožbo? Kakšne so izkušnje odvetnikov pri delu s strankami, jim tožba prinese zadoščenje, so z rezultatom zadovoljne? Ali tožba spremeni ravnanje toženega v prihodnosti, morda prinese sistemske spremembe? Dotaknili se bomo tudi dolžnosti delodajalcev pri nudenju ustrezne podpore napadenemu. Odvetnika bosta na voljo tudi za odgovore na konkretne situacije, ki jih boste izpostavili udeleženci.

Prosimo za prijavo udeležbe do 29. junija 2020. Hkrati s prijavo lahko pošljete tudi vprašanja za predavatelja.

Posvet je namenjen predstavnikom nevladnih organizacij, aktivistom  in novinarjem, ki so izpostavljeni  grožnjam in pritiskom. Posvet je za udeležence brezplačen. Financira ga NEF-Mreža evropskih fundacij (Program Civitates).

 Jasna Zakonjšek  

Jasna Zakonjšek je diplomirala na Pravni fakulteti v Ljubljani    leta 2003 in od takrat dalje je zapisana odvetništvu. Od leta 2007 je odvetnica in sedaj direktorica Odvetniške pisarne Zakonjšek, d.o.o. Velik del svojega časa posveča medijskemu pravu. Njena področja delovanja pa so tudi civilno pravo, delovno pravo, upravno pravo ter nepremičninsko in stvarno pravo.

 

 

 Emil Zakonjšek  

Mag. Emil Zakonjšek je odvetnik in specialist kazenskega prava. Od leta 1979 do 1990 je bil kazenski sodnik na Temeljnem sodišču v Ljubljani, ki mu je med leti 1987 do 1990 tudi predsedoval. Sedaj pa se že 28 let ukvarja z odvetništvom. Velik del svoje kariere namenja obrambi novinarjev v kazenskih postopkih. Od leta 2018 dalje je tudi član Sodnega sveta.

 

Posvet je del projekta Zaščita nadzorne vloge civilne družbe in novinarjev v Sloveniji, pri katerem sodelujejo Mirovni inštitut, Društvo novinarjev Slovenije in Pod črto. S projektom naslavljamo grožnje in izzive za uresničevanje nadzorne vloge civilne družbe in novinarjev v Sloveniji ter razvijamo orodja in mehanizme za krepitev naših zmožnosti za učinkovite odzive na grožnje in za pridobivanje javne podpore.

Veselimo se sodelovanja in vas lepo pozdravljamo.