Basen – nova zvrst diskreditacije novinarjev

Stališče

Basen – nova zvrst diskreditacije novinarjev

Foto: Jure Eržen, Delo

Basen predsednika vlade Janeza Janše, naslovljena z »Vojna z mediji – o nas žabah, skuhanih v mlačni vodi ter grožnjah s smrtjo« je nadgradnja sistematičnih in vse bolj premišljenih napadov na medije in novinarje, ki smo očitno sredi epidemije še hujša nevarnost in sovražnik od koronavirusa. Po depeši smo zdaj priča novi zvrsti in še bolj razdelanim diskreditacijam.

Novinarji smo zlasti v zadnjem obdobju postavljeni v stalni obrambni položaj, v vrtinec obtoževanj, ki gredo vse nižje, četudi so spisana spretno in dodelano. Poniževalni ton, zlasti do uredništev osrednjih televizij, je le še stopnjevan. Premier pri razdelovanju uredniških politik očitno izhaja iz strankarskega medija, katerega ustroj sam najbolje pozna. Vsebina basni v več pogledih hkrati največ sporoča o avtorju samem.

Ščuvanje proti novinarjem je postal utečen model vladanja in delovanja, namen pa je spodkopavati zaupanje medijem in verodostojnost vsebin, in to prav v času koronakrize, ko so se mediji izkazali za ključni javni servis državljanom in hkrati ohranili svojo nadzorstveno in preiskovalno vlogo. Spremljamo z vidika ohranjanja demokratičnih standardov in svobode medijev nevarno prakso. Vse bolj jasno je, da vlada standarde demokratičnih družb na čelu z medijsko svobodo negira in skuša spodkopati še zadnji branik – kritične medije. Novinarji dopuščamo tudi kritiko našega dela, a mora biti argumentirana, ne pristajamo pa na stopnjevana podcenjevanja in poniževanja.

Ob tem, da je basen objavljena na vladnem portalu, pa je ne nazadnje na mestu tudi vprašanje, ali gre torej za enotno uradno stališče vlade. Če je to res, je skrb za svobodo medijev še toliko bolj na mestu.