Borut Krajnc: Pritisk, četrtek, 13. 2., ob 19.00, Galerija Alkatraz

Novice

Borut Krajnc: Pritisk, četrtek, 13. 2., ob 19.00, Galerija Alkatraz

Foto: Borut Krajnc

Vljudno vabljene_i na otvoritev razstave Boruta Krajnca Pritisk, v četrtek, 13. februarja 2020, ob 19. uri, v Galerijo Alkatraz, AKC Metelkova mesto.

Razstava Pritisk Boruta Krajnca v Galeriji Alkatraz je zadnji del zaokrožene celote, ki se je šele v retrospekciji zares povezala v triptih. Poleg Pritiska jo sestavljata še dve fotografski seriji: Praznine (2004 – 08) in Politika (2012 – 14). Projekta opozarjata na transformacijo slovenske družbe v zadnjih dvajsetih letih in govorita o nebrzdanem širjenju neoliberalnih vrednot v javnem diskurzu, krčenju javnega prostora, postopnem premiku iz kolektivnega v smer individualnega, povečanju vulgarnega populizma in nižanju ravni politične debate v Sloveniji.

Fotografska instalacija Pritisk se vsebinsko povezuje s prej nastalima serijama, pokriva pa aspekt delovanja medijev. Borut Krajnc se osredotoča na naslovnice vodilnih slovenskih tiskanih dnevnikov. Nenavadne naslovnice, ki so se pričele pojavljati z letom 2016, namreč vsebujejo oglasna sporočila, ki zasedajo celoten prostor najbolj izpostavljenega dela časopisa – njegovo prvo stran.

Ana Grobler in Sebastian Krawczyk