Čestitamo ČUVAJEM 2015!

Novice

Čestitamo ČUVAJEM 2015!

Foto: Matej Povše

Nocoj smo v ljubljanskem Lutkovnem gledališču podelili nagrade čuvaj/Watchdog za izstopajoče novinarske in fotoreporterske dosežke iztekajočega se leta. Med 41 prijavljenimi novinarskimi in 9 prijavljenimi fotoreporterskimi projekti sta novinarska in fotografska porota nagradili:

Z nagrado za življenjsko delo:

Z nagrado za posebne novinarske dosežke:

S pohvalo novinarske porote:

Z nagrado za posebne dosežke v novinarski fotografiji:

Z nagrado debitant leta za posebne dosežke mladih novinarjev:

Več o nagrajencih in njihovem delu v obrazložitvah spodaj ter v poročilu porote.

1

JANA JUVAN, Večer

Preudarna in, mladosti navkljub, ostra in natančna. Nobene zgodbe ne zaključi, dokler ne preveri vseh informacij in ozadij. Njen fokus je zdravstvo, nedavno je z odličnim reportažnim zapisom opozorila, kako številni iz Maribora in okolice odhajajo v Avstrijo prodajat svojo kri. A se, ker je radovedna, brez težav spopade s katerokoli temo. Zakaj mariborski grad ni turistična znamenitost, kakor drugi slovenski? Kakšna je odvisniška scena, če jo poznaš od znotraj? Z razgledanostjo in predanostjo, vestnostjo in vedrino, je postala nepogrešljiv člen Večera. Jana Juvan.

2

VIKI TWRDY, Televizija Slovenija

Eden najmlajših gospodarskih novinarjev se vedno znova dokazuje in izkazuje s svojo natančnostjo in raziskovalno žilico. Njegovi prispevki so poglobljeni, podkrepljeni s pravnim znanjem in ravno pravšnjo mero samozavesti. Ne ustavi se niti pred najzahtevnejšimi temami, ki jih učinkovito predstavi gledalcem. Izstopajo njegovi prispevki o denarju. Poglobljeno je predstavil potek sanacije bank. Njegovo poročanje v dnevnoinformativnih oddajah Televizije Slovenije je dobra osnova tudi za vse ostale televizijske formate. Viki Twrdy.

3

JAKA GASAR, Dnevnik

Njegova najboljša fotografija je nastala na mejnem prehodu Obrežje septembra letos. Skoraj mitična podoba kaže nakopičeno trpljenje ljudi, tukaj, čisto blizu nas, a še vedno na drugi strani ograje. Gledamo detajl, a vidimo vse ostalo. Tisto, česar na njej ni. Zato nam fotografija zastavlja mučna vprašanja: intimna, globalna, površna in zelo stvarna. O njih in o nas. Jaka Gasar.

4

MATIC ZORMAN, Mladina

Reportažo je naslovil Bitka s časom v 1.023.622 korakih. Fotografije slikajo dan na železniški postaji v makedonski Gevgeliji. Tam, kjer se človeška življenja spreminjajo v statistiko. V številke, ki čakajo na odhod v svetlejšo prihodnost na “obljubljeni celini”. Prepletel jih je v prepričljivo Mladinino zgodbo. Matic Zorman.

5

TOMAŽ KLIPŠTETER, Dnevnik

Dela za časnik, za katerega bi težko rekli, da stavi na mariborsko bralstvo. Pa vendar je novinar, ki ostalim kolegom na tem območju narekuje tempo. Tudi v primeru še sveže afere Logožar, ko je, zdaj že nekdanji, dekan mariborske Ekonomsko-poslovne fakultete leta 2008 Darsu kot svojo študijo prodal delo svoje študentke. Zgodba odlično ponazarja vztrajnost in načelnost, ki ga odlikujeta že vso novinarsko kariero. In dopolnjujeta njegov edinstven, ironičen slog. Odlično razkriva zapletene zgodbe. Odlično napiše duhovito reportažo, pronicljivo gloso ali zanimiv intervju. Tomaž Klipšteter.

6

ROZMARI PETEK, Večer

Dreza tja, kamor se marsikomu zaradi zahtevnosti zgodbe, ovir in ignorance oblasti, ne mudi. V ekološke teme in področje zdravega življenjskega okolja. Nemarno onesnaženost Celja zaradi proizvodnje Cinkarne v Večeru razgalja vztrajno, podrobno in do obisti. Njene zgodbe se ne končajo v Ljubljani, ampak na Sodišču Evropske unije v Luksemburgu, ki je Sloveniji naložilo takojšnjo sanacijo območja. Na vprašanja, ki terjajo temeljit premislek o prihodnosti človeštva, odgovarja natančno, vestno in poglobljeno. Rozmari Petek.

7

FREKVENCA X, Val 202

Čeprav le redko zaide na naslovnice in v udarne medijske termine že več kot pet let dokazujejo, da znanost ni le nuja, kvota v specializiranih medijskih kotičkih. Namenjena ozkemu krogu strokovnjakov in zanesenjakov. Uspešno premoščajo dilemo, kako v medijih ne popačiti, banalizirati in razvrednotiti raziskav, znanstvenih tem. Pa jih vendarle predstavijo privlačno, zanimivo, jasno. Maja Ratej, Luka Hvalc, Matej Praprotnik in Mija Škrabec Arbanas z Vala 202 so glasovi Frekvence X.

8

ERIK VALENČIČ

Od blizu je orisal boj v štirih državah živečega kurdskega ljudstva za neodvisnost. Tragedijo 20-milijonskega naroda, ki mu v trku z interesi močnejših ne uspe izbojevati lastne državnosti. Podal se je na območja, kamor ne gre skoraj nihče od kolegov. Čez minska polja, mimo pušk in topov, je sam s kamero zakorakal tja, kjer vlada zakon nasilnega in duhovno omejenega kalifata. Odlično je predstavil zgodbe kurdskih borcev, ki jih velesile vedno znova zlorabijo v lastnih načrtih. Fronte Kurdistana so avtentičen in narativno močan dokument o boju ljudstva, o katerem zahodna javnost ve premalo. Veliko premalo. Erik Valenčič.

erik

SLAVKO JERIČ, MMC RTV Slovenija – pohvala

Za inovativno, drugačno, privlačno, zabavno, zanimivo predstavitev statističnih podatkov v projektu Športni SOS in podcastu Številke, porota nagrade čuvaj izreka posebno priznanje Multimedijskemu centru RTV Slovenija. In Slavku Jeriču.

ŠPELA ŠIPEK

Izstopala je že kot študentka angleščine in novinarstva. Začela je s prispevki za Studio City, nadaljevala pa na POP TV. Kot novinarka, avtorica TV Kluba, urednica informativnega programa. Na Fakulteti za družbene vede je študente poučevala o televizijskem novinarstvu, preden nas je nepričakovano zapustila pa je bila urednica Tarče na javni televiziji. Izjemno prodorna, natančna, poštena, zavezana dejstvom, etiki in resnici. Zahtevna. Do sebe in drugih. Bila je zaprisežena novinarka, svoj poklic je živela. Njen pečat na slovenskem novinarstvu, zlasti televizijskem, je neizbrisen. Špela Šipek.

rsz_9