Ekskluzivno: Dokumentarni film Firasa Fayyada

Obvestilo

Ekskluzivno: Dokumentarni film Firasa Fayyada

Nika Senica, Sanja Gornjec

Firas Fayyad je 31-letni sirski režiser in avtor dokumentarnih filmov. Je človek, ki ga je zaradi dela režim sirskega predsednika Bašarja Al Asada kar dvakrat pridržal. Fayyadovo do oblasti kritično delo ga je privedlo do tega, da so mu nekega dne dali na glavo vrečko in ga odpeljali v podzemni pripor, kjer so ga pretepali in zasliševali štiri mesece. Spor z oblastjo ga je prisilil k begu iz domovine, ki jo je zapustil peš.

»Revolucija vedno odpira prostor za izražanje, ne glede na to, ali gre za državljansko vojno ali ne,« o svojem delu pravi Firas Fayyad. Nagrajeni sirski režiser dokumentarcev bo na podlagi lastnih izkušenj razložil vzroke za prihode beguncev v Evropo in komentiral odziv Evrope na begunce. Govoril bo o begunskih otrocih, ki bežijo sami, brez družin. Zakaj? Katere nevarnosti in zlorabe jim na poti grozijo? Fayyad bo povedal tudi, kako vidi vlogo medijev pri spreminjanju zakonodaje na tem področju. »Mediji morajo početi prav to,« pravi neustrašni režiser, ki je bil v Siriji kar dvakrat priprt, zdaj pa živi v izgnanstvu. In kako naj se novinarji dokopljejo do resnice o Siriji? Odgovore “iz prve roke” pričakujte ob koncu osrednjega festivalskega dne.

Po predavanju ob 20.00 si boste lahko ogledali njegov zadnji dokumentarni film o dveh sirskih otrocih, ki sta posnela svoj beg iz Sirije.