Debata: Novi modeli novinarstva

Obvestilo

Debata: Novi modeli novinarstva

V okviru projekta Evropske zveze novinarjev Pravice in delovna mesta v novinarstvu Društvo novinarjev Slovenije organizira pogovor o

NOVIH MODELIH NOVINARSTVA,

v petek, 18. marca, ob 19.30 v Kreativnem centru Poligon, Tobačna 5, Ljubljana.

V pomanjkanju dela in služb v tradicionalnih medijih kot tudi iz potrebe delati drugačno novinarstvo, se je v zadnjih letih razvilo več alternativnih projektov in modelov novinarstva, ki nakazujejo, kakšno bo novinarstvo v prihodnosti. Svoje ideje in izkušnje o novih oblikah novinarstva, možnostih za uspeh teh projektov, kot tudi razmišljanja o njihovem pozitivnem družbenem prispevku
bodo z nami delili:

Carolin Neumann, novinarka in podjetnica, Jouvenir, Nemčija
Clas Beese, startup svetovalec, Jouvenir, Nemčija
Janne Louise Andersen, danska novinarka in urednica, vodja odbora Korrespondenterne, Kopenhagen
Matej Košir, odgovorni urednik in direktor spletnega portala Zurnal24.si

Vabljeni!

Jouvenir, Initiative for Entrepreuneurial Journalism
Bistvo iniciative Jouvenir je v podjetniškem duhu: Katera znanja novinarji potrebujejo, da postanejo podjetniki? Kaj jih motivira, da začnejo lasten posel? Zakaj je podjetniško novinarstvo tako pomembno za prihodnost novinarstva?  Nemška iniciativa Jouvenir organizira dogodke, na katerih se srečujejo  inovativni novinarji. Na Jouvenir Ideencamp delavnicah novinarjem predstavljajo orodja, s pomočjo katerih ti razmišljajo bolj poslovno in jim omogočajo, da svoje ideje prevedejo v uspešne medijske projekte.

Carolin Neumann, novinarka in podjetnica
Kot samostojna avtorica in podjetnica je Carolin Neumann oboje, piše o digitalnih medijih in hkrati aktivno oblikuje prihodnost novinarstva. Z iniciativo Jouvenir in programom delavnic Jouvenir Ideencamp novinarjem pomaga pri ustvarjanju medijskih projektov. Tudi sama je podjetnica, leta 2010 je ustanovila poslovno mrežo Digital Media Women, pred kratkim pa finletter, uredniško oblikovan novičnik za strokovnjake s področja finančne tehnologije.

Clas Beese, startup svetovalec
Clas Beese je soustanovitelj projekta finletter, vodilnega nemškega novičnika za sektor finančne tehnologije. Je svetovalec za razvoj poslovnih modelov in strategij za podjetja, organizacije in posameznike. Predava na teme podjetništva, inovativnosti in finančne tehnologije. Razvija pa tudi javno financirane projekte za razvoj gospodarstva. Nedavno je odkril novo temo, o kateri predava, in sicer neuspeh – saj je moral konec leta 2015 zapreti svoj prvi startup finmar, “crowdlending” platformo.

Korrespondenterne
V času, ko svet postaja vse bolj globalen, tradicionalni danski mediji vlagajo vedno manj in manj v pokrivanje mednarodnih novic. Danskih dopisnikov iz tujine, ki s strastjo opazujejo ta razsežni, multikulturni in fascinantni  svet, v katerem živimo, to ni zadovoljilo, zato ustanavljajo medij, s katerim  želijo dokazati, da je mogoče ustvarjati originalno, verodostojno in kakovostno novinarstvo iz vsega sveta na finančno vzdržni osnovi.

Korrespondenterne verjame, da obstaja pomembno število globalno mislečih Dancev, ki si želijo mnogo več kot udarnih novic o “dramatičnih” mednarodnih dogodkih. Verjame, da če bo ekipi tujih dopisnikov dana svoboda, da povejo zgodbe, ki jih sami želijo povedati, potem bo takšno novinarstvo drugačno in bolj kakovostno. To pa je nekaj, kar bralci cenijo. Korrespondenterne je projekt v ustanavljanju in je medij v večinski lasti članov. Ker bo odgovoren le svojim članom in ne upravi, lastniku ali kakšnemu medijskemu konglomeratu, verjamejo, da bodo lahko resnično neodvisni in ohranili izčrpno in celovito novinarstvo ter tako vzpostavili novo obliko povezanosti med dopisniki in bralci.

Janne Louise Andersen je danska novinarka, vodja odbora Korrespondenterne in urednica, ki deluje v Kopenhagnu.
Je urednica medijskih platform programa Programa Dansko – Arabskega partnerstva, ki vzpodbuja dialog in sodelovanje med civilno družbo na Danskem in Bližnjem Vzhodu ter v Severni Afriki, ki ga financira dansko zunanje ministrstvo.
Janne je diplomirala iz kulturne antropologije na Copenhagen University in Birzeit University ter iz novinarstva na Hofstra University, New York.

Matej Košir je odgovorni urednik in direktor spletnega portala Zurnal24.si, ki ga izdaja podjetje Feniks media, ki so ga po ukinitvi časopisa in spletnega medija Žurnal ustanovili novinarji, najeli blagovno znamko Žurnal in zagnali portal. Podjetje je v lasti 22 zaposlenih. Na slovenskem medijskem trgu so prisotni s spletnim portalom Zurnal24.si in vremenskim portalom Vreme.net. Portal Žurnal24 je eden izmed najbolj obiskanih medijskih portalov v Sloveniji.