Delavnica: ABC sodnih postopkov

Obvestilo

Delavnica: ABC sodnih postopkov

Foto: Uroš Hočevar, Delo

Prepričani smo, da poznavanje poteka sodnih postopkov sodi v nabor osnovnega znanja vsakega profesionalnega novinarja, zato Društvo novinarjev Slovenije in Sindikat novinarjev Slovenije organizirata delavnico za novinarje:

ABC sodnih postopkov – Kako potekajo kazenski, pravdni in nepravdni postopek?

Delavnico bosta izvedla izkušena odvetnika in bivša sodnika Damijan Pavlin in mag. Barbara Nastran, ki sta tudi ustanovitelja Inštituta za pravo vsakdanjega življenja v okviru katerega izvajata pravne delavnice in predavanja.

Delavnica »ABC sodnih postopkov« vas bo popeljala skozi predkazenske, kazenske, pravdne in nepravdne postopke, tako, da boste vsakič prepričani, kdo so udeleženci v posameznih postopkih in kakšna je vloga vsakega od njih; kakšne so posamezne faze postopkov in zakaj so odločitve sodišča lahko za nekoga, ki v postopku ni udeležen, včasih nerazumljive in/ali celo nesprejemljive. Pogledali bomo v zakulisje sodnih dvoran in premostili težave pri razumevanju, zakaj so sodni postopki tako dolgotrajni in togi, zakaj določenim postopkom novinarji ne morejo prisostvovati, do katerih informacij so v različnih fazah postopkov kljub vsemu upravičeni ter kdo jih je dolžan posredovati, pa tudi zakaj je tako težko najti sogovornika za komentar o neki sodni zadevi. Ukvarjali se bomo tudi z domnevo nedolžnosti in pravnomočnostjo postopkov. Odvetnika bosta izpostavila tudi nekaj najbolj tipičnih napak novinarjev pri poročanju s sodišč.

Delavnico bomo izvedli v Ljubljani in Mariboru.

V Ljubljani bo delavnica v sredo, 14. marca 2018, od 10h do 12h v prostorih Društva novinarjev Slovenije na Vošnjakovi 8.

V Mariboru bo delavnica v četrtek, 22. marca 2018, od 9h do 11h v Rdeči dvorani Regionalnega centra RTV Maribor na Ilichovi 33.

Število mest je omejeno, zato je potrebna prijava. Prijave zbiramo na naslovu generalni@novinar.com. Ob prijavi navedite lokacijo, na kateri se boste delavnice udeležili. Če imate za odvetnika kakšna specifična vprašanja, nam jih pošljite ob prijavi.

Delavnica je za člane društva ali sindikata novinarjev brezplačna, za nečlane znaša cena udeležbe na delavnici 20 evrov.