Korak naprej v komunikaciji vlade z novinarji

Obvestilo

Korak naprej v komunikaciji vlade z novinarji

Foto: Matej Povše

Urad vlade za komuniciranje je delno prisluhnil našim pozivom, da omogočijo prisotnost novinarjev na izjavah vlade. S Televizijo Slovenija so se dogovorili o moderatorju, ki bo sprejemal vprašanja novinarjev in jih v živo zastavljal govorcem. Novinarji se bodo dnevno izmenjevali pri zastavljanju vprašanj. Odločitev pozdravljamo kot korak naprej, je pa še vedno ne vidimo kot idealno. V društvu se zavzemamo za možnost neposrednega spraševanja govorcev v večji dvorani ali po videokonferenčnih kanalih. Tudi tako bi namreč lahko odgovorno spoštovali preventivne ukrepe za preprečevanje širjenja okužb.


 

Obvestilo medijem:

Spoštovani,

ponovno se obračamo na vas v zvezi s komuniciranjem v času epidemije bolezni COVID-19. Vsi ukrepi izhajajo iz predpostavke, da moramo tako mi kot tudi vi narediti vse, da ostanemo zdravi, ker bomo le tako lahko oboji profesionalno opravljali svoje delo. V petek, 20. marca, smo vas obvestili o tem, da redne izjave potekajo v novinarskem središču Vlade RS brez prisotnosti novinarjev, kar je postala praksa tudi ponekod v tujini. Novinarji vprašanja zastavljate na e-naslov Urada vlade za komuniciranje.

Obenem pa smo ob vaših pomislekih takoj začeli iskati način, da bi bilo čim manj okrnjeno tudi vaše delo, hkrati pa bi še vedno zasledovali osnovno smernico: varovanje pred okužbo. V iskanju rešitev in pogovorov z obema novinarskima društvoma smo se s TV Slovenija dogovorili o moderatorju oziroma novinarju, ki bo sprejemal vaša vprašanja in jih v živo zastavljal sogovornikom na izjavi.

Tako lahko od danes naprej vprašanja za novinarsko konferenco novinarji postavljate na e-naslov vprasaj.vlado@rtvslo.si, ki bodo v času izjave prebrana iz studia TV Slovenija. Predlagamo, da novinarji vprašanja postavljate do konca izjav vladnega govorca.

Da bi zagotovili nepristranskost pri izboru in vrstnem redu vprašanj, se boste novinarji v dogovoru s TV Slovenija dnevno izmenjevali pri zastavljanju vprašanj.

Da bi delo olajšali tudi vam, bomo prešli na ustaljene termine izjav v novinarskem središču, in sicer (praviloma) vsak dan ob 11. in 17. uri, o čemer boste tako kot doslej pravočasno obveščeni.

V zvezi s sejami vlade in drugimi sestanki, ki potekajo v vladnih prostorih na Gregorčičevi 27, pa vas vljudno prosimo, da se ne zbirate pred vhodnimi vrati v stavbo, saj z neupoštevanjem priporočene socialne razdalje in drugih zaščitnih ukrepov vsi skupaj tvegamo večjo možnost prenosa in okužbe s koronavirusom. Prosimo za vaše sodelovanje, saj z ukrepi, ki jih sprejemamo, skušamo zaščiti tudi vas.

Ob tem želimo poudariti, da razumemo vaše delo in da so informacije za vas bistvene, vendar prosimo, da tudi vi razumete resnost razmer, v katerih se trenutno nahajamo.

Potrudili se bomo, da do informacij pridete po čim bolj redni in organizirani poti z najmanjšim možnim tveganjem za prenos in okužbo z virusom.

Urad vlade za komuniciranje


 

24. 3. 2020

Dopolnilo: RTV Slovenija je že na današnji popoldanski novinarski konferenci omogočila novinarjem, ki so to želeli, da so v času novinarske konference prisotni v njihovem studiu 1 in sami postavijo vprašanje govorcem. Studio je dovolj velik in omogoča spoštovanje držanja medsebojne razdalje med novinarji, ki pa morajo pri tem upoštevati varnostne ukrepe ter nositi masko in rokavice. V Društvu novinarjev Slovenije se RTV Slovenija zahvaljujemo za ta korak, ki bo po našem mnenju omogočil lažje spremljanje dogajanja več medijem. S tem in dejstvom, da so novinarske konference tudi prenašane v programu RTV Slovenija, so še enkrat dokazali, kako pomembno vlogo imajo pri obveščanju javnosti v teh kriznih časih. Obenem nas veseli zmožnost sodelovanja različnih medijskih hiš v teh zahtevnih časih, ki terjajo odgovorno novinarstvo, pa tudi veliko požrtvovalnost.