Delo v osiromašenem novinarstvu

Obvestilo

Delo v osiromašenem novinarstvu

Na Fakulteti za družbene vede (predavalnica 20)  organizirajo okroglo mizo Delo v osiromašenem novinarstvu, ki bo v sredo, 3. februarja ob 16. uri.

Novinarji se zaradi strukturne vpetosti medijev v politični, ekonomski in kulturni sistem soočajo z vse večjimi težavami, kako uresničevati javne cilje novinarstva, ki so usmerjeni v kritiko oblasti in odgovorno povezovanje državljanov z družbenim življenjem. V zadnjem desetletju se protislovja medijev v kapitalizmu odražajo v novinarskem delu tudi v Sloveniji. Medtem ko so politično-ekonomski pritiski na novinarje postali del vsakdana znotraj uredništev, odpuščanje in prekarizacija pa sta se v številnih medijih uveljavili kot menedžerski strategiji, se novinarska skupnost kljub nekaterim javnim kritičnim glasovom ni odzvala enotno. Kaj pomeni delati kot novinar danes? Kako se v medijih kaže sodobna cenzura? Kako je živeti v tveganih delovnih odnosih in na pragu zavoda za zaposlovanje? Kako se organizirati in zavrniti samoumevnosti sodobnih medijev?

Govorci na okrogli mizi, ki ji bo sledila razprava, bodo:

–          Agata Tomažič, novinarka Dela
–          Vasja Jager, novinar Večera
–          Jure Bračko, novinar POP TV
–          Jaka Elikan, novinar Planet TV
–          Jožica Dorniž, nekdanja odgovorna urednica Dolenjskega lista

Pogovor bo povezovala Helena Milinković, novinarka Televizije Slovenija.

Dogodek je prvi v nizu mesečnih razprav o stanju novinarstva danes, na katerih želimo dati glas medijskim delavcem ter opozoriti na procese in odnose v medijih ter na posledice za novinarstvo. Razprave organizira Katedra za novinarstvo, Društvo študentov novinarstva FEJS in Komunikološko društvo v sodelovanju z delavci v medijih.