Najostreje obsojamo sovražne in žaljive odzive na Utrip in Jeleno Aščić

Stališče

Najostreje obsojamo sovražne in žaljive odzive na Utrip in Jeleno Aščić

Foto: MMC RTV SLO, Enej Česnik

Društvo novinarjev Slovenije in Sindikat novinarjev Slovenije se pridružujeta včerajšnji izjavi uredništva Informativnega programa Televizije Slovenija,
v kateri ta najostreje obsoja sovražne in žaljive odzive na oddajo Utrip in avtorico zadnjega Utripa Jeleno Aščić.

Upravni odbor Društva novinarjev Slovenije

Sindikat novinarjev Slovenije

NAJOSTREJE  OBSOJAMO  SOVRAŽNE IN ŽALJIVE ODZIVE NA ODDAJO UTRIP IN NA  AVTORICO ZADNJEGA UTRIPA JELENO AŠČIČ : GRE ZA ZAVRŽNO SPODBUJANJE SOVRAŠTVA IN NESTRPNOSTI  IN TO S STRANI LJUDI Z MOČNEJŠIM VPLIVOM NA DRUŽBO

Uredništvo Informativnega programa najostreje obsoja sovražne in žaljive odzive, ki so jih družabnih omrežjih sprožili, delili in se nad njimi celo navduševali nekateri gledalci zoper avtorico sobotne oddaje Utrip Jeleno Aščić – med njimi celo prvak in  nekateri poslanci največje opozicijske stranke in ena oseba, ki je bila lani razglašena za eno od desetih najbolj vplivnih pravnic leta.

Utrip je kot ena najstarejših oddaj Televizije Slovenije na sporedu že od konca osemdesetih let in si je v tem času izboril status izrazito avtorske oddaje, ene redkih v programih RTVS, ki novinarjem omogoča tudi subjektivni, komentatorski pogled na dogodke minulega tedna. Zato so sovražni in žaljivi komentarji  še toliko bolj obsojanja vredni, tako kot tudi njihovo širjenje.

Vsaka oddaja in vsebina na javni televiziji je predmet javne presoje, vendar pa morajo tudi  kritike upoštevati osnovne meje dostojnega in spoštljivega.

Še toliko bolj je zato zavržno spodbujanje sovraštva in nestrpnosti v odzivih na naše oddaje in celo več, osebno na naše novinarje, ker jim  pač morda ni všeč njihov priimek, ki ga širijo osebe s političnim in drugim močnejšim vplivom na družbo.

UREDNIŠTVO INFORMATIVNEGA PROGRAMA  TV SLOVENIJA