Dokudoc dokumentarna obzorja – Dejstva za resnicoljubne: Citizenfour

Obvestilo

Dokudoc dokumentarna obzorja - Dejstva za resnicoljubne: Citizenfour

Foto: iz filma Citizenfour

Filmska projekcija s pogovorom, posvečena žvižgaštvu in žvižgačem, v sklopu cikla filmskih projekcij s pogovori Dokudoc dokumentarna obzorja.

Društvo Alternativna glasbena delavnica Gustaf, Društvo za razvoj avdiovizualne kulture in medkulturnega dialoga Mitra in Društvo za razvoj humanistike vas v soorganizaciji z zavodom Pekarna Magdalenske mreže in s podporo Društva novinarjev Slovenije vabimo v ponedeljek, 18. 4. 2022, ob 19. uri, v Dvorano Gustaf (KC Pekarna, Maribor) na filmsko projekcijo s pogovorom pred filmom Citizenfour režiserke Laure Poitras.

Dogodek Dejstva za resnicoljubne v ciklusu filmskih projekcij s pogovori Dokudoc dokumentarna obzorja je ob tej priložnosti posvečen pomenu in pojavu žvižgaštva (angl. whistleblowing), ki je prijava nepravilnosti znotraj podjetij ali institucij, zaradi zaščite javnega interesa, in še posebej o varstvu žvižgačev, ki ga zagotavlja tudi zakonodaja Evropske unije. Slovenija je v procesu sprejemanja zakona o zaščiti prijaviteljev. Pogovarjali se bomo z gosti, ki so v stiku z žvižgači in se ukvarjajo z bojem proti korupciji, med njimi Andrijana Bergant iz Centra za zaščito žvižgačev, Sebastijan Peterka iz Transparency International Slovenija, Rok Praprotnik iz skupine NLB in Domen Savič iz zavoda Državljan D. Pogovor bo moderirala Aleksandra Goropevšek.