Iz Londona – Des Freedman

Novice

Iz Londona – Des Freedman

Na četrtkovem večernem pogovoru se nam bo kot gost iz tujine pridružil Des Freedman, raziskovalec medijev na Goldsmiths University in vodja koalicije za medijsko reformo.

Na povabilo na pogovor o naši medijski pobudi se je odzval z veseljem, saj v njej sodeluje na angleški nacionalni ravni. Pred prihodom v Ljubljano pa nam je zaupal nekaj misli o pomenu medijske reforme in ključnih problemih.

Zakaj je potrebna reforma medijev?

‘’Koncentrirano medijsko lastništvo je eden izmed glavnih problemov, ki vpliva na naše demokracije. Kako lahko sploh trdimo, da živimo v delujočih demokracijah, če so pa naši glavni kanali komunikacij v lasti in pod nadzorom le peščice ljudi in podjetij, ki so povezani ali z velikimi korporacijami ali z državo? Mediji nudijo vsakemu posamezniku ključen kanal, preko katerega lahko diskutira in reflektira o ključnih družbenih problemih, s katerimi se soočamo dnevno. Mediji pomagajo oblikovati rešitve za te probleme. Vendar, če so ti kanali dominirani s strani elit – v vladah ali v odborih – potem je zelo možno, da bodo rešitve in izbira problemov, s katerimi se bomo soočali, izkrivljeni in prilagojeni bolj privatnim kot javnim interesom. Zato v popolnosti podpiram vsako kampanjo, ki zahteva spremembe interesov v naših medijskih sistemih in nove možnosti za sodelovanje in participacijo do sedaj marginalnih skupin. Interes vseh državljanov bi morali biti bolj demokratični medijski sistemi. Ali če želite volilno reformo, reformo bančnega sistema, vojske, konec varčevalnih ukrepov – vsa ta vprašanja so vsaj deloma povezana s tem, kako nam bodo predstavljena preko medijev. Zato je medijska reforma, in še posebej bolj demokratične oblike lastništva medijev in regulacij, absolutno nujna.’’

Kaj so ključni problemi, s katerimi se soočamo?

‘’Problemi, s katerimi se soočamo se razlikujejo iz države v državo, ker je vse odvisno od tega, koliko polno delujočih demokratičnih medijev imamo. Pri nekaterih je problem, da ni dovolj transparentnih imenovanj na visoka delovna mesta v medijih; pri drugih preprosto to, da so odvisni od oglaševanja in naročnikov in bodo zato ciljali le na občinstva, ki so najbolj finančno donosna. Ponekod imamo le premajhno število ljudi, ki si lasti vodilne časopise, oddajne kanale kot tudi najbolj popularne spletne prostore. Zato moramo voditi kampanjo ne le za bolj demokratične in pluralne oblike lastništva, ampak tudi za ukrepe, ki bodo zaščitili in negovali tiste resnično javne medije: prispevke in subvencije za spodbujanje bolj raznolikih oblik novic in bolj reprezentativnih oblik zabave. Naši mediji bi morali izgledati kot mi – navadni državljani – in govoriti jezike, ki jih mi govorimo. Zato potrebujemo regulacije, ki ne bodo cenzurirale novic ali ovirale novih inovacij, ampak spodbujale navadne državljane k vključevanju v medije in ščitile tiste resnično javne prostore, ki jih še imamo v naših medijskih prostorih. Želimo medijski sistem, ki bo deloval odgovorno do svojih občinstev in ne le do elitne moči države ali velikih podjetij.’’

 

Des Freedman je vodja koalicije za medijsko reformo – Media Reform Coalition, ki se od odmevnega prisluškovalnega škandala na News Corp. leta 2011 naprej aktivno ukvarja z urejanjem varovanja področja zasebnosti v poročanju o znanih osebah, ki je v Angliji še posebej problematično.

Je raziskovalec medijev in komunikacij na Goldsmiths University v Londonu, kjer je član sindikata zaposlenih, ki se bori za tamkajšnje delovne pravice. S sindikatom je. junija bil zelo aktiven tudi v mnogih protestih, ki so bili v času zviševanja šolnin organizirani na univerzi.

Je avtor knjige The Politics of Media Policy, soavtor knjige Misunderstanding the Internet in dela Media and Terrorism: Global Perspectives. Pravtako je urednik izdaje Global Media and Communication.

Poglobljene prispevke – predvsem o medijih – redno objavlja tudi na platformi openDemocracy, pisal je za The Guardian in The Huffington Post.

 

Pridruži se nam v četrtek, 19. junija, ob 19.00 v dvorani Iris Grand hotela Union Bussines, ko bomo o medijih govorili z Desom Freedmanom, Heleno Milinković in Brankico Petković

Vzemi medije v svoje roke, PODPIŠI PETICIJO!