Je regulacija družbenih medijev potrebna?

Obvestilo

Je regulacija družbenih medijev potrebna?

Foto: Gerd Altmann, Pixabay

Podjetje Data skupaj z Inštitutom Jožef Stefan in v sodelovanju z Društvom novinarjev Slovenije v okviru projekta COMPACT organizira mednarodni simpozij

Je regulacija družbenih medijev potrebna?

Utemeljitev potrebe po regulaciji spletnih platform in družbenih medijev ter različni vidiki izvedljivosti.

v četrtek, 6. junija 2019, v M hotelu Ljubljana, Derčeva ulica 4.

Prijava je obvezna na naslovu tjasa.dobnik@data.si. Simpozij bo potekal v angleškem jeziku.

Ogled dogodka v živo bo mogoč na povezavi https://www.facebook.com/compact.media.eu/. Vprašanja razpravljavcem preko spleta lahko zastavite na @projectcompact.

Projekt COMPACT je usklajevalna in podporna akcija EU 2020, namenjena ozaveščanju o različnih vidikih, povezanih s socialnimi mediji in konvergenco vsebin, http://compact-media.eu/.

PROGRAM

8.30–9.00 Registracija
9.00–9.15 Uvodni nagovor

Predstavnica Instituta Jožef Stefan (IJS) in projekta COMPACT: Tanja Pavleska

09:15 – 10:00 Uvodničarka: Kristina Irion, IViR: Evropska unija, spletni izzivi in Direktiva o avdiovizualnih medijskih storitvah

Simpozij bo z uvodnim govorom otvorila dr. Kristina Irion z Inštituta za informacijsko pravo na Univerzi v Amsterdamu in postavila izhodišča za nadaljnjo razpravo o izzivih, s katerimi se soočajo EU in njene države članice pri oblikovanju politik in ukrepov, povezanih s spletnimi platformami in družbenimi mediji. Kako si EU prizadeva za ravnovesje med ureditvijo, samoregulacijo in inovacijami, kaj prinaša nova direktiva AVMS in katere institucije so najbolj odgovorne za njeno izvajanje?

1. DEL: PROBLEMI IN POSLEDICE
10.00–11.30 Segment 1: Poslovanje in tehnologija
Moderator: Matjaž Ropret (Tehnozvezdje, spletni portal o tehnologiji)

Uvodnemu predavanju bo sledila diskusija o priložnostih in izzivih, ki so jih prinesle spletne platforme ter družbeni mediji, o morebitni nujnosti regulacije in o grožnjah odprtemu internetu, s poudarkom na tržnih učinkih in inovacijskem potencialu.

Panelisti: Tomaž Drozg (Slovenska oglaševalska zbornica), Žiga Vrtačič (Danes je nov dan), Barbara Povše Golob (Register.SI, ARNES), Tamara Simovič (vplivnica na področju fitnesa s preko 100.000 sledilci)

11.30–12.00 Odmor za kavo
12.00–13.30 Segment 2: Socialni vidiki in človekove pravice
Moderator: Tanja Pavleska (IJS)

Druga skupina panelistov bo razpravljala o družbenih vidikih spletnih platform in regulaciji družbenih medijev ter pretresla prednosti in slabosti urejanja v smislu možnih posledic za človekove pravice.

Panelisti: Nelson Ribeiro (Univerza v Lizboni), Špela Stare (Društvo novinarjev Slovenije), Teja Perjet (Cool Mamacita, spletna vplivnica), Domen Savič (Zavod Državljan D), Federica Casarosa (raziskovalka, Grčija/Italija via Skype)

13.30–14.30 Odmor za kosilo
2. DEL: REŠITVE IN PRISTOPI
14.30–16.00 Segment 3: Rešitve in pristopi
Moderator: Borut Mekina (Mladina)

V razpravi bomo govorili o možnih rešitvah ali ukrepih. Kakšne so trenutne najboljše prakse? Je treba uvesti digitalni davek? Je treba natančneje regulirati sovražni govor? Kaj lahko na področju samoregulacije stori industrija? Kaj je mogoče zahtevati od spletnih platform?

Panelisti: Tanja Kerševan Smokvina (Ministrstvo za kulturo), Katja Koren Ošljak (SloGF, Code week), Maja Jančič Bogataj (Inštitut za intelektualno lastnino), Stanislav Bender (Agencija za elektroničke medije, Hrvaška), Francesco Sciacchitano (AGCOM via Skype)

16.00–16.15 Zaključek simpozija in zaključni govor (DATA in IJS)