Kaj potrebujejo novinarji za prehajanje med občinami?

Obvestilo

Kaj potrebujejo novinarji za prehajanje med občinami?

Foto: Andrej Petelinšek, Večer

Vlada RS je sprejela novi odlok o začasni delni omejitvi gibanja in zbiranja, ki prepoveduje gibanje med občinami. Med trinajstimi izjemami za prehajanje med občinami ostaja tudi prihod in odhod na delo ter izvajanje delovnih nalog, kar pomeni, da velja tudi za opravljanje novinarskega dela.

Odlok določa, da mora pri prehajanju občin posameznik imeti pri sebi ustrezno dokazilo, s katerim izkaže uveljavljanje izjeme, in podpisano čitljivo izjavo, ki vsebuje podatke, določene v 4. odstavku 4. člena odloka.

Ministrstvo za notranje zadeve smo zaprosili za pojasnilo, kaj konkretno to pomeni za delo novinarjev in novinarskih ekip, ki že imajo dokazila, da se gibajo zaradi opravljanja delovnih nalog (npr. potrdilo delodajalca, potni nalog, novinarska izkaznica). Odgovorili so, da morajo tudi novinarji s seboj imeti izpolnjeno izjavo, ki je lahko tudi ročno izpisana, če novinar nima tiskalnika.

Če novinar občinsko mejo kontinuirano prehaja zaradi odhoda na delovno mesto v npr. uredništvu, torej na isto lokacijo, izjavo lahko izpolni le enkrat in navede, da bo gibanje trajalo cel mesec. V tem primeru naj ima s seboj vsakič isto izjavo, za vsak odhod od doma ne potrebuje nove.

Če novinar občinsko mejo večkrat prehaja zaradi odhoda na teren – torej na različne lokacije v različnih občinah, mora za vsak odhod na teren izpolniti novo izjavo.

Sodelavci RTV Slovenija in STA, ki opravljajo javno službo na podlagi zakona, so iz odloka še vedno izvzeti.