Poziv novemu lastniku Pop TV in Kanala A k spoštovanju uredniške neodvisnosti

Stališče

Poziv novemu lastniku Pop TV in Kanala A k spoštovanju uredniške neodvisnosti

Društvo novinarjev Slovenije se pridružuje pozivu, ki ga je Mednarodni inštitut za tisk (IPI) skupaj s še štirimi mednarodnimi organizacijami za svobodo medijev ter Evropsko zvezo novinarjev (EFJ), naslovil na češkega milijarderja Petra Kellnerja – lastnika skupine PPF –, ki je pred kratkim postal tudi lastnik slovenskih televizij Pop TV in Kanal A. V javnem pismu so skupino PPF in novega generalnega direktorja CME pozvali, naj se javno zavežejo k zagovarjanju in zagotavljanju kakovostnega in neodvisnega novinarstva, ki je ključni dejavnik svobode medijev v regiji.

PFF je odgovoril 20. oktobra. Pismo si lahko preberete tukaj.

Spoštovani gospod Kellner.

Evropska komisija je 6. oktobra, skladno z uredbo EU o združitvah, prižgala zeleno luč skupini PPF za nakup večinskega deleža v Central European Media Enterprises (CME) od podjetja AT&T’s WarnerMedia, v višini cca. 940 milijonov EUR. Po zaključku prevzema je tako vaša skupina 13. oktobra v svoj poslovni portfelj dodala več kot 30 televizijskih kanalov, ki dosegajo okoli 45 milijonov prebivalcev Bolgarije, Češke, Romunije, Slovaške in Slovenije. Vključno z vplivnimi blagovnimi znamkami, kot sta bTV in Nova.

Ta prevzem bo lahko imel velike posledice za medijsko krajino v vsaki od teh petih držav. Poleg tega se prenos lastništva izvaja v času, ko sta svoboda medijev in neodvisno novinarstvo pod velikim pritiskom, predvsem na področju srednje in vzhodne Evrope – vključno z vsemi petimi omenjenimi državami. Skupina PPF, po prevzemu CME, zato v tem trenutku prevzema tudi pomembno odgovornost za uresničevanje vloge medijev v demokratičnih družbah – zagotavljanje neodvisnih informacij za državljane, ki zadevajo javni interes. Bistveno je, da izpolnite ta pričakovanja.

Kot konzorcij organizacij z večdesetletnimi izkušnjami, tudi v srednji in vzhodni Evropi, se namreč vse preveč zavedamo, da je zavezanost lastnikov medijev vrednoti kakovostnega in neodvisnega novinarstva ključni dejavnik svobode medijev v regiji. Pomen te problematike je opisan tudi v nedavnem poročilu Evropske komisije o vladavini prava, ki je lastništvo medijev in njihovo transparentnost izpostavila kot glavna osnovna vprašanja v vseh petih omenjenih državah.

Osrednje vprašanje je vprašanje uredniške neodvisnosti. V svojem zadnjem letnem poročilu PPF ste na primer jasno izjavili, da ne želite vstopati v politiko. Pomembno je, da to spoštujete, saj imajo mediji, ki jih imate zdaj v lasti, eno glavnih vlog v javni razpravi in ustvarjanju mnenj v svojih državah. Televizijske postaje s tako širokim dosegom imajo posebno odgovornost do državljanov – da jim zagotavljajo neodvisne in kakovostne informacije, hkrati pa se morajo izogibati finančnim in političnim vplivom.

Pomembno je, da lahko zaposleni delajo nemoteno. Redakcije morajo biti sposobne pokrivati ​​katero koli temo, brez poskusov vplivanja in nasprotovanj, medij pa mora biti svoboden pri izvajanju svoje vloge psa čuvaja do odgovornih, ki so na oblasti, ne glede na stopnjo njihovega političnega ali poslovnega vpliva. Novinarji morajo imeti možnost spremljati zgodbo do konca, ne glede na to, kakšen bo izplen zgodbe in kdo je vanjo vpleten.

Pri tem izpostavljamo obsežne trgovinske posle PPF-ja s Kitajsko, katere vodstvo strogo nasprotuje kritikam, zlasti glede vprašanj, povezanih s problematiko ujgurske muslimanske skupnosti v Sinđangu, Tajvanu ali Hongkongu, kjer poteka množično zatiranje temeljnih človekovih pravic. Naraščajoča vloga Kitajske v srednji Evropi je vprašanje nespornega javnega interesa v regiji. Zato vas prosimo, da zagotovite, da bodo mediji v vaši lasti lahko kritično poročali o kitajski politiki ali naložbah v svojih državah, ne da bi bili pri tem podvržena pritiskom, naj svoja stališča »zmehčajo« ali določenih vprašanj ne odpirajo, ne glede na morebitne posledice za druge naložbe ali odnose s Kitajsko. Mediji ne smejo postati podjetja za odnose z javnostmi za krepitev ugleda Kitajske ali pridobivanje naklonjenosti v družbi.

Navzkrižno lastništvo medijev, kot je to zdaj postalo tudi v primeru naložbe PPF, je tveganje samo po sebi. Žal smo v zadnjih letih priča številnim primerom, ko so podobni prevzemi v Evropu privedli do hitrih menjav urednikov zaradi političnih ali poslovnih interesov. Navidezna instrumentalizacija medijev za zasebne interese namesto za javno dobro močno škoduje dojemanju uredniške neodvisnosti in prispeva k manjšemu zaupanju javnosti v medije na splošno. Nujno je, da se takšne prakse zdaj ne ponovijo.

Glede na zgoraj zapisane pomisleke vas novinarske organizacije pozivamo, da se javno zavežete, da boste podpirali vrednote, norme in zakonodajo, ki omogočajo svobodo medijev. Kot lastnika skupine PPF vas prosimo, da se pisno zavežete, da boste spoštovali uredniško neodvisnost vseh na novo pridobljenih televizijskih postaj ne glede na politični ali finančni pritisk.

Opazili smo, da je Češki sindikat novinarjev za takšno zavezo že prosil Vladimírja Mlynářja, vodjo skupine PPF za stike z javnostjo in vlado. Sicer nekdanji neodvisni češki novinar je takšno zavezo zavrnil, ker da za to ni skrbi.

Zdaj, ko je odkup CME zaključen v celoti, pa bi s takšno zavezo simbolično stopili na stran zaščite svobode medijev in manjši negotovosti, ki jo ta hip, v teh 30 televizijskih postajah, občutijo novinarji.

Naše organizacije bodo še naprej pozorno spremljale situacijo. Z veseljem bomo ponudili tudi pomoč v primeru vprašanj, povezanih s mediji in njihovo svobodo.

Prosimo vas, da upoštevate naše pomisleke. Veselimo se vašega odziva.

Organizacija Article 19

Evropski center za svobodo tiska in medijev (ECPMF)

Evropska zveza novinarjev (EFJ)

Mednarodni inštitut za tisk (IPI)

Transevropski observatorij za Balkan in Kavkaz (OBCT)

Novinarji brez meja (RSF)