Kellnerjev PPF se zavezuje, da bo spoštoval neodvisnost POP TV

Novice

Kellnerjev PPF se zavezuje, da bo spoštoval neodvisnost POP TV

Foto: Mavric Pivk, Delo

Skupina PPF, ki je konec oktobra z nakupom sklada CME postala lastnica največje komercialne medijske hiše pri nas Pro Plus, ki ustvarja TV programa POP TV in Kanal A, se je znova zavezala, da bosta televiziji delovali neodvisno.

Društvo novinarjev Slovenije je ob nedavnem obisku lastnika skupine PPF Petru Kellnerju poslalo spodnji dopis:

Spoštovani gospod Kellner,

po vašem srečanju s slovenskim premierjem Janezom Janšo so nekateri novinarji izrazili zaskrbljenost glede uredniške neodvisnosti in varnosti njihovih zaposlitev. Odnos med predsednikom vlade in mediji v Sloveniji je res na najnižji možni (demokratični) točki – z nenehnimi napadi in žalitvami na družbenih omrežjih, diskreditacijami slovenskih novinarjev, zlasti žensk (v enem od primerov je dve novinarki označil celo za »prostitutki«).

Vaš obisk vse skupaj postavlja v »nenavadno luč« kljub vašim dobrim namenom, v katere tudi sami verjamemo, odkar ste PPF našim sorodnim mednarodnim novinarskim združenjem zagotovili, da razumete ključno vlogo neodvisnih in objektivnih medijev v naši družbi ter da se boste še naprej držali vrednot, zaradi katerih so novice CME splošno spoštovane. Poleg tega ste zapisali, da verjamete v svobodo, demokracijo, podjetnost, strokovnost in pluralnost mnenj. To so vrednote, ki se jim je skupina, kot lastnica CME, zavezala.

Sprašujemo se, kakšen je pomen vašega srečanja, zlasti za novinarje, ki delajo za enega največjih in najvidnejših slovenskih medijev POP TV in Kanal A? So njihova delovna mesta in novinarska avtonomija kakorkoli ogrožena in ali je pričakovati nekatere spremembe na uredniških položajih?

Še naprej bomo pozorno spremljali situacijo. Vljudno vas prosimo, da upoštevate naše pomisleke, veselimo se vašega odgovora.

Društvo novinarjev Slovenije.

Didier Stoessel, izvršni direktor CME za Češko, Romunijo, Slovaško in Bolgarijo se je v odgovoru društvu zahvalil za zanimanje za delovanje skupine v Sloveniji. V zvezi s pomisleki, ki jih je društvo izrazilo v svojem dopisu, je napotil na pismo, ki so ga v skupini PPF pripravili kot odgovor na podobne pomisleke partnerjev Pobude za hitro odzivanje v zvezi s svobodo medijev.

Prevod omenjenega pisma objavljamo v celoti.

Dragi kolegi,

hvala za pismo, ki ste nam ga poslali 20. oktobra 2020. Pozdravljamo vaše zanimanje za družbo CME.

Namen skupine PPF-jevega nakupa deleža v CME je razvijanje naše mreže komercialnih televizijskih postaj. Naš cilj je gledalcem zagotoviti najbolj kakovosten program v 21. stoletju – takšnega, ki zagotavlja tudi zabavo in izvirne domače vsebine. Eden ključnih delov tega so tudi neodvisno in strokovno posredovane novice. PPF razume ključno vlogo, ki jo imajo v naši družbi neodvisni in objektivni mediji, zato bomo še naprej upoštevali te vrednote, zaradi katerih so novice, nastale v družbah CME, splošno spoštovane.

Menimo, da je potreba po pluralnih mnenjih že trdno zasidrana v prizadevanju za gledalce in tržni delež na zelo konkurenčnem televizijskem in medijskem trgu. PPF in CME v celoti spoštujeta neodvisno, objektivno, pluralistično in kakovostno novinarstvo, in s tem bomo nadaljevali, tako kot smo se zavezali ob napovedi dokončnega prevzema družbe CME. Skupina PPF verjame v svobodo, demokracijo, podjetnost, strokovnost in množico mnenj. Tem vrednotam bomo ostali zavezani tudi kot lastniki CME.

S spoštovanjem,

Didier Stoessel, izvršni direktor CME za Češko, Romunijo, Slovaško in Slovenijo

Lubos Jetmar, izvršni direktor CME za Bolgarijo