Za čuvaja/Watchdoga 40 nominirancev

Novice

Za čuvaja/Watchdoga 40 nominirancev

Katarina BulatovićFoto: Matej Povše

Društvo novinarjev Slovenije (DNS) je pripravljeno na vnovično podelitev novinarskih nagrad čuvaj/Watchdog – porota bo lahko letos izbirala med 40 nominiranci, svoje pa bo morala povedati tudi fotografska porota. Podelitev novinarskih nagrad čuvaj/Watchdog 2014, ki sta jih oblikovala Maja Licul in Marko Drpić, bo tudi letos režirala Ivana Djilas. Prireditev je v okviru medijskega festivala Naprej/Forward na sporedu v petek, 21. novembra, ob 21. uri v ljubljanskem lutkovnem gledališču.

Koordinatorica podelitve novinarskih nagrad Špela Stare pravi: »Vsako leto želimo izpostaviti izjemne dosežke na področju novinarstva. Nagradili bi radi že uveljavljene novinarje, debitante dodatno vzpodbudili k dobremu delu, javnost pa opozorili na kvaliteto.« Med skupaj 40 nominiranci bodo končne nagrajence izbirali med devetimi debitanti, 23 izstopajočimi dosežki in osmimi nominiranci za življenjsko delo. Staretova dodaja, da ni pomembna samo nagrada, o novinarskem delu veliko pove že nominacija.

DNS je lani podelilo dvanajst nagrad v štirih kategorijah. Najvišje priznanje, za življenjsko delo, je prejel Delov dolgoletni novinar in urednik, voditelj osrednjega dnevnika na Televiziji Slovenija, dopisnik iz Rima in verodostojen analitik vatikanskega dogajanja Tone Hočevar. »Odlikujeta ga pronicljiva analiza zapletenih mednarodnih dogajanj in izboren, samosvoj, prepoznavno bogato izbrušen jezik,« je porota med drugim zapisala v utemeljitvi nagrade.

Nagrade za izstopajoče dosežke so prejeli novinarka Televizije Koper Eugenija Carl, novinarji in novinarke Večerove mariborske kronike ter novinar Dela Branko Soban. Posebno pohvalo so namenili projektu časopisa Delo Revolt in alternative za odpiranje prostora za izmenjavo mnenj in iskanja odgovorov na aktualne družbene dileme.

Porota se je odločila podeliti nagrado trem prodornim in izstopajočim mladim novinarjem. Nagrado so prejeli Večerov novinar Jaša Lorenčič, novinar Dnevnika Tomaž Modic in novinar notranjepolitične redakcije Dela (sedaj Pop TV) Anže Božič.

Za izstopajoči dosežek na področju novinarske fotografije je bila izbrana fotografija, ki je nastala v času lanskoletnih poplav, fotografa Dnevnika Jake Gasarja. »Čist, dinamičen kader izkazuje ljubezen in moč človeka v boju s podivjano naravo,« je pisalo v utemeljitvi nagrade. Fotografska porota je posebno pohvalo namenila še Mateju Povšetu,Vorancu Voglu in Tadeju Regentu.