Letos po svetu ubitih več kot 50 novinarjev

Iz medijev

Letos po svetu ubitih več kot 50 novinarjev

STAFoto: Pixabay

Washington, 19. decembra – V iztekajočem se letu so se novinarji po svetu soočali z naraščajočo grožnjo, da bodo zaradi svojega dela izgubili življenje, kljub temu, da se je nevarnost vojne in konfliktov zmanjšala. V letu 2018 se je skoraj podvojilo število novinarjev, ki so jih ubili načrtno, zaradi njihovega poročanja, opozarja Odbor za zaščito novinarjev (CPJ).

Med opravljanjem novinarskega poklica je bilo od 1. januarja do 14. decembra letos po svetu ubitih 53 novinarjev, od tega 34 načrtno, zaradi njihovega poročanja, opozarja CPJ v zadnjem poročilu. Najbolj »razvpit« je bil umor kolumnista Washington Posta Džamala Hašodžija.

»Število novinarjev, ki so bili tarče zaradi njihovega poročanja, se je v letu 2018 skoraj podvojilo. Povečalo se je tudi število novinarjev, ki so bili ubiti med opravljanjem njihovega poklica,« opozarja CPJ.

V letu 2017 je bilo po podatkih CPJ ubitih 47 novinarjev, med njimi 18 načrtno, zaradi njihovega poročanja.

Čeprav je število novinarjev, ki so bili umorjeni med opravljanjem svojega poklica, v 2018 najvišje v zadnjih treh letih, pa je število tistih, ki so življenje izgubili v vojnah oziroma na konfliktih območjih, najnižje po letu 2011.

Ugotovitve poročila CPJ so podobne poročilu, ki ga je ta teden objavila organizacija Novinarji brez meja, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Novinarji brez meja so opozorili, da je bilo letos v svetu ubitih 80 novinarjev, vendar pa uporabljajo drugačno metodologijo, ki med drugim vključuje tudi blogerje, neprofesionalne novinarje in druge medijske delavce.

Poročili obeh organizacij pa opozarjata na alarmantno povečanje povračilnih dejanj proti novinarjem, in izpostavljata »drzni umor«, kot ga označuje CPJ, kolumnista Washington Posta Džamala Hašodžija na savdskem konzulatu v Istanbulu.

»Najbolj glasen voditelj v primeru Hašodžijevega umora je bil turški predsednik Recep Tayyip Erdogan, čigar vlada je učinkovito zatrla neodvisne medije in je v zadnjih treh letih zaprla več novinarjev kot katerakoli druga država,« opozarja Odbor za zaščito novinarjev.

Pri tem poudarja, da je Bela hiša sicer tradicionalno odločna zagovornica globalne svobode medijev, v primeru Hašodžija pa je ameriški predsednik Donald Trump pokazal, da države, ki naredijo dovolj posla z ZDA, lahko svobodno ubijajo novinarje brez posledic.

CPJ je v letu 2018 preiskoval umore še 23 novinarjev, vendar doslej ni potrdil, da je njihova smrt povezana z njihovim delom.